Редакція журналу «Охорона праці»

Остерігайтеся пекучого сонця

22.08.2022

Улітку так хочеться погрітися на сонці та позасмагати. Але важливо пам’ятати, що надмірне перебування під його променями може викликати почервоніння шкіри або опік. Щоб захистити шкіру, вирушаючи на вулицю, користуйтеся сонцезахисним кремом із фактором захисту 50 одиниць. А в період із 11 до 16 години ліпше зовсім не виходьте на сонце, особливо з дитиною. Не засмагайте після прийому їжі або навпаки – на голодний шлунок.

Спекотної сонячної погоди через тривале перебування на сонці можуть виникнути не лише опіки, а й статися перегрівання або тепловий чи сонячний удар. Отож, якщо відчули запаморочення та головний біль, а шкіра стала вологою, змініть обстановку.

Перейдіть у тінь чи прохолодне приміщення, на голову накиньте рушник, змочений холодною водою. Більше пийте прохолодної води.

Якщо обпеклися на сонці, то в домашніх умовах підійде Пантенол. Тільки не застосовуйте кисломолочні продукти (сметану, кефір тощо). Через те, що ці продукти жирні, шкіра не матиме чим дихати і стан може лише погіршитися.

Та не тільки через опіки небезпечний літній сезон для шкіри. Під час спеки підвищується ризик гнійничкових захворювань – вискакують прищі, з’являється висип та інші болячки. Річ у тім, що пори шкіри, потові та сальні залози працюють у цей період інтенсивніше. Через них виділяється більше рідини, а разом з нею аміак, азотисті сполуки продуктів розпаду. Для патогенних мікроорганізмів (стрептококів, стафілококів та інших) це сприятливе середовище для розмноження.

Щоб не допустити появи гнійників на тілі, треба приймати ванну з настоями трав-антисептиків: ромашки, чистотілу, череди. Та й загалом не забувати про частий душ!

Матеріал підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»