Редакція журналу «Охорона праці»

Засмагати чи ні?

22.07.2021

Це питання кожен повинен сам вирішити для себе. Пропонуємо вам ознайомитися з плюсами і мінусами засмаги, щоб не помилитися.

ПЛЮСИ

  • У помірній кількості сонячні промені поліпшують стан у разі захворювань шкіри (акне, псоріаз, нейродерміт, екзема і т. п.).
  • Сприяють виробленню вітаміну D – «сонячного гормону», який підсилює імунітет, поліпшує циркуляцію крові, нормалізує тиск. Завдяки ультрафіолету пришвидшується синтез вітаміну D, який забезпечує засвоєння кальцію і фосфору, допомагає зміцнювати м'язи, кістки, сприяє швидкому загоєнню ран і підвищує загальний тонус організму.

МІНУСИ

  • Надмірне перебування на сонці шкідливо для шкіри. Вона передчасно старіє (вже до 35-40 років шкіра набуває ознак старіння), стає грубою і зморшкуватою, а в майбутньому може розвинутися рак шкіри. Ризик захворіти на рак шкіри подвоюється, якщо в молодому віці людина отримала два і більше серйозні сонячні опіки.
  • За наявності таких дефектів шкіри, як пігментні плями, численні або великі родимки потрібно звести засмагу до мінімуму і проконсультуватись у дерматолога.
  • Людям, що хворіють на дерматит, зовсім небажані сонячні ванни.
  • Дуже обережно повинні ставитись до засмаги люди з підвищеним кров'яним тиском, з порушеннями функції печінки і серця, а також хворі на туберкульоз.
  • Лікарі не рекомендують засмагати вагітним, оскільки в них виробляється гормон, який створює пігментно-активізуючий ефект, унаслідок чого можуть зʼявитися коричневі плями (хлоазма).

Засмагайте, та не забувайте про своє здоров'я!

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету
(БЖД населення)НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»