Редакція журналу «Охорона праці»

Візьміть відповідальність на себе!

19.06.2023

Коли ми приймаємо рішення взяти на себе відповідальність, ми перестаємо бездарно витрачати час, звинувачуючи державу, суспільство, сім’ю, та починаємо конструктивно діяти.

Луїза Хей

Вам запропонували нову роботу. Це означає – більше грошей, достаток і... більше відповідальності. Але ви відхиляєте цю пропозицію, знаходячи багато відмовок і пояснень. Одна ваша «половина» хоче переслідувати більш гідні цілі в житті, але інша жадає надійності, що є у вас зараз.

Тож як перебороти свою бездіяльність, життєвий застій і взяти відповідальність на себе?

1.   Зрозумійте: незалежно від того, що відбувалося в минулому, ваші вчинки нині залежать від вас самих. Оголосіть закінчення гри в хованки із самим собою. Отже, відтепер до кінця життя ваша доля у ваших руках.

2.   Ризикуйте. Кораблі в гавані перебувають у безпеці, але не для цього їх збудовано. Так само людина, яка не приймає рішень, що змінюють її життя, може почуватися цілком затишно. Але не це робить її щасливою.

Тому зробіть перший крок, покиньте «затишну гавань». Адже життєві нагороди й удачі пропорційні ризикові.

3.   Не шукайте винуватих, не обвинувачуйте людей або обставини в тім, що відбулося, або в тім, що відбувається. Прагніть тільки знайти рішення в ситуації. Про це нагадує і Б. Шоу: «Люди завжди схильні звинувачувати обставини в тім, що їм не удалося досягти успіху. Я не вірю в обставини. Ті, хто процвітав у цьому світі, приходять і знаходять такі обставини, що їм потрібні».

4.   Переконайте себе в тім, що «ви можете». Жити стане набагато легше, якщо ви навчитеся говорити собі: «Так! Я можу подивитись на це інакше!», «Я обов’язково зможу!».

5.   Менше «чому?», більше «як?». Ми можемо запитати себе: «Чому це сталося зі мною?» А можемо поцікавитися: «Як змінити своє ставлення, поводження і вчинки, щоб вирішити проблему?»

Прийняти на себе відповідальність означає усвідомлювати безліч варіантів рішень, які є у вас у кожній ситуації. Цілком можливо налаштуватися на потрібну уявну хвилю й сказати собі: «Отже, що ми виберемо?» Зосереди­тися на позитиві або негативі? Зробити себе нещасним або радісним? Із всіх можливих варіантів зупиняйтеся на тім, що вселяє оптимізм і сприяє особистісному зростанню.

Притча про відповідальність

Один правитель сказав двом принцам: «Сини, я призначаю вас правителями двох провінцій. Покажіть, на що ви здатні, і я вирішу, хто буде моїм наступником». Юнаки вклонилися і роз’їхалися в різні сторони. Минув рік. Король вирішив спочатку поїхати до старшого сина. Селяни, коли бачили королівські екіпажі, падали на землю і лежали доти, доки ті не зникали за обрієм. На честь короля принц влаштував пишний парад. «Бачите, батьку, якої влади я добувся за рік. Усі мої люди мене бояться. Все тримається на страху і покорі». Наступного дня король поїхав до молодшого сина, який також зустрів батька з почестями. Селяни вклонялися королівському почту й одразу бралися до роботи. Вони будували дороги і мости, возили землю на гірські схили. «Вибач, батьку, якщо я не зміг прийняти тебе достойно. Занадто мало я встиг зробити за рік для моїх підданих», – сказав молодший принц. Незабаром король оголосив, що призначає своїм наступником молодшого сина, і пояснив: «Не влада прикрашає правителя, а відповідальність перед людьми».

За матеріалами вченого і педагога Володимира Калошина

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»