Якименко (Купира) Зінаїда

Травма під час лікарняного

01.12.2019

Нікого не здивуєш тим, що добросовісний працівник може вийти на роботу, навіть перебуваючи на лікарняному. Але якщо в цей час станеться нещасний випадок, чи пов’яжуть його з виробництвом?

Екскурсія із сумним кінцем

Це сталося у 2012 році. Учительку Луцької ЗОШ І–ІІ ступенів № 11 М. було направлено керівником групи на екскурсію за маршрутом «Луцьк – Кам’янець-Подільський – Хотин – Луцьк». Про що директор школи видав наказ від 05.10.2012 «Про організацію та проведення екскурсії учнів 8-А та 8-Б класів», яким на М. та інших учителів наказом директора була покладена відповідальність за збереження життя і здоров’я учнів під час екскурсійної поїздки.

13 жовтня 2012 р. учні з екскурсоводом поїхали до Кришталевої печери, що в с. Кривче Тернопільської області. Водій автобуса випадково проїхав потрібний поворот і був змушений розвернутися. Але необдуманий маневр виявився невдалим: під час заднього ходу автобус з’їхав у кювет і перекинувся на бік.

Унаслідок ДТП учителька М. дістала тяжку травму голови.

Нові обставини виявилися не новими

Після розслідування нещасного випадку (далі – НВкомісія зробила висновок, що випадок пов’язаний з виробництвом, і 11.06.2013 було складено відповідні акти.

Згідно з випискою з акта огляду МСЕК від 26.07.2013, М. встановлено 70% втрати працездатності, у зв’язку з чим вона звернулася до відділення Фонду соціального страхування (далі – Фонддля призначення страхових виплат. Здавалося б, у цій історії можна поставити крапку. Однак усе тільки починалося.

Під час формування справи Фонд виявив «нові обставини», які не були враховані в розслідуванні НВ. Але наскільки вони нові для Фонду, якщо його представник був у складі комісії? У процесі звіряння заробітної плати (на підставі довідки) з фактичною з’ясувалося, що М. у день настання НВ перебувала на лікарняному. Згідно з наданим листком непрацездатності серії АВЦ № 087083 від 17 жовтня 2012 р. М. з 08.10.2012 по 17.10.2012 включно була звільнена від роботи, тобто вважалася тимчасово непрацездатною.

Тимчасова непрацездатність М. з 8 по 17 жовтня 2012 р. (зокрема, під час екскурсії) також зафіксована в табелі обліку робочого часу.

Виявивши вказані вище обставини, Фонд звернувся до суду з позовом про скасування актів Н-5 та Н-1 від 11 червня 2013 р. Свою позицію мотивував тим, що у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю М. була позбавлена можливості виконувати трудові обов’язки. Але заява про звільнення від екскурсії за станом здоров’я від М. на ім’я директора школи не надходила. Тобто непрацездатна М. на свій страх і ризик виконувала обов’язки керівника груп під час екскурсійної поїздки.

Луцька ЗОШ І–ІІ ступенів № 11 (як відповідач у цій справі) заперечила проти позову, вважаючи, що вимоги є незаконними та необґрунтованими. Зокрема, суду пояснили: у зв’язку з тим, що М. є класним керівником 8-Б класу, директор школи вирішила не вносити зміни до виданого раніше наказу. М. знає кожного учня особисто та згідно з посадовою інструкцією відповідає за життя і здоров’я учнів, тому була змушена виконати вказівку керівника та поїхати на екскурсію.

Про те, що М. під час екскурсії перебувала на лікарняному, знали члени комісії з розслідування НВ. Розслідування проводили відповідно до Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 30.11.2011 № 1232* (далі – Порядок розслідування), який був чинний на момент НВ.

Під час судового розгляду справи «нововиявлені обставини» не знайшли свого підтвердження, адже не може бути новим те, про що знали раніше. Суд відмовив Фондові в задоволенні позову та мотивував це наступним.

Пунктом 14 Порядку розслідування передбачено, що комісія з розслідування НВ повинна вивчити первинну медичну документацію, амбулаторну картку та історію хвороби потерпілого, документацію відділу (служби) охорони праці, а також документацію відділу кадрів та визначити, пов’язаний чи не пов’язаний НВ з виробництвом. Якщо член комісії не згоден із змістом акта розслідування, він підписує цей документ з відміткою про наявність окремої думки, яку викладає письмово і додає до акта за формою Н-5 як його невід’ємну частину.

Одним із членів комісії була представниця Фонду – начальник відділу, головний страховий експерт з ОП Степанович К.О., яка не зробила відповідної позначки. Тобто Фонд в її особі на момент розслідування погоджувався з тим, що НВ пов’язаний з виробництвом. 

* Втратив чинність 01.07.2019 у зв’язку із затвердженням Кабінетом Міністрів України нового Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві (постанова від 17.04.2019 № 337).

Повний текст статті читайте у журналі № 11/2019

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда