Редакція журналу «Охорона праці»

Спрощення не відбулося

13.05.2021

Через надскладну та забюрократизовану процедуру розслідування захворювання на COVID-19 тисячі медичних працівників не можуть вчасно отримувати допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Працівники закладів охорони здоров’я – на передовій лінії реагування на спалах COVID-19. За статистикою, 8–12% підтверджених випадків коронавірусу у світі – інфікування медиків. Вони кожної хвилини ризикують своїм життям, фізичним та психічним здоров’ям, допомагаючи пацієнтам.

В Україні ситуація із захворюваністю медичних працівників украй напружена. Станом на 1 квітня в Україні захворіло понад 60 тисяч, а в Києві – понад 6 тисяч медичних працівників (див. діаграму).

Головна причина зараження медичних працівників – велика кількість вірусу, з яким вони контактують щодня, недостатня кількість і неналежна якість засобів індивідуального захисту (далі – ЗІЗ), мала кількість тестувань для раннього виявлення хворих. Також на медичних працівників діють несприятливі чинники: тривалий робочий час, психологічне навантаження, утома, професійне вигорання, стигматизація, фізичне та психологічне насильство.

На жаль, у Києві за час пандемії померли (на 21.04.2021) 40 медичних працівників. Розслідувано 25 випадків смерті медпрацівників, з них 10 випадків пов’язано, 15 – не пов’язано з виконанням професійних обов’язків. Інші справи розслідують.

За результатами всіх розслідувань випадків захворювання на гостре професійне захворювання коронавірусна хвороба COVID-19 комісії закладів охорони здоров’я столиці закрили понад тисячу актів Н-1. З них – актів розслідування нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом Н-1/П, близько 40%, актів розслідування нещасних випадків, не пов’язаних з виробництвом Н-1/НП, близько 60%.

ПРОЦЕДУРА ПОТРЕБУЄ ВДОСКОНАЛЕННЯ

Міністерство охорони здоров’я листом від 06.04.2020 № 05.1-08/9247/2-20 надало рекомендації, що лабораторно підтверджені випадки інфікування COVID-19 медичних та інших працівників, які пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження COVID-19 (надання медичної допомоги хворим на інфекційні хвороби, роботи з живими збудниками та в осередках інфекційних хвороб, дезінфекційні заходи тощо), розслідують як випадки гострого професійного захворювання відповідно до вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві (далі – Порядок), затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 № 337.

Із 6 січня 2021 року набрала чинності Постанова КМУ від 05.01.2021 № 1 «Деякі питання розслідування випадків смерті окремих категорій медичних працівників» (далі – Постанова № 1), якою внесено зміни до Порядку. Зміни визначають процедуру розслідування випадків смерті медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я, що надають первинну, екстрену, а також у стаціонарних умовах вторинну (спеціалізовану) і третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.

Однак Постанова № 1 була б доречною тільки для спрощення розслідування випадків захворювань, не ускладнених тяжкими наслідками. Для розслідування смертельних і тяжких випадків варто було залишити попередню процедуру – створення спеціальної комісії з розслідування під головуванням представника Держпраці.

Щодо розслідування інших фактів інфікування заклади охорони здоров’я розраховували на спрощену процедуру – щоб оперативно встановити факт зв’язку захворювання працівника з виконанням професійних обов’язків та отримати відповідні виплати. Але такого спрощення не відбулося. Кількість процедурних моментів щодо оформлення та отримання документів не зменшилася. Через надскладну та забюрократизовану процедуру сьогодні тисячі медичних працівників не можуть вчасно отримати допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Анжела Мартинюк, завідувач відділу охорони праці Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я.

Статтю повністю читайте в журналі № 5/2021

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»