Колесник Сергій

Сезонники – не раби

13.01.2021

Попит на проєктні, сезонні роботи, фриланс у світі щороку збільшується. Але претендентам на такі посади часто доводиться обирати неофіційне працевлаштування. А це – ризики невиплати заробітної плати, відсутність соціальних гарантій у разі травмування чи виникнення профзахворювань і навіть торгівля людьми.

Ідеологічна основа правового регулювання сезонних робіт сформована в Україні ще за часів СРСР. На сьогодні відповідна законодавча база не зазнала істотних змін.

До сезонних належать роботи, які містяться в Списку № 278 і які внаслідок природних і кліматичних умов виконуються не весь рік, а протягом певного періоду (сезону), що не перевищує шість місяців. Вичерпний перелік сезонних робіт і сезонних галузей наведений у Списку № 278.

Визначено в Списку № 278 і роботи, які є сезонними, наприклад: польові лісовпорядні роботи; робота на підприємствах переробки плодоовочевої продукції; роботи, пов’язані із санаторно-курортним обслуговуванням хворих і відпочиваючих в санаторно-курортних закладах і закладах відпочинку тощо.

Якщо ж тривалість певного виду роботи залежить від природних і кліматичних умов, але ця робота не входить до Списку № 278, то вона не є сезонною. Наприклад, несезонними є роботи, пов’язані з опалювальним періодом (робота операторів котелень), які виконують неповний рік і залежать від природних та кліматичних умов, але відсутні в Списку № 278.

Водночас роботи, які входять до Списку № 278, але тривають протягом повного року і не залежать від природних та кліматичних умов, не можна класифікувати як сезонні. Наприклад, роботи в санаторно-курортних закладах і закладах відпочинку, що діють протягом цілого року та розраховані на сталу кількість пацієнтів і відпочивальників.

СЕЗОННІ ГАЛУЗІ

  1. Лісова промисловість і лісове господарство.
  2. Торф’яна промисловість.
  3. Сільське господарство.
  4. Переробні галузі промисловості.
  5. Санаторно-курортні заклади і заклади відпочинку.
  6. Транспортно-дорожній комплекс.

Нормативні акти, що регламентують сезонні роботи

  • Кодекс законів про працю України;
  • Закон України «Про охорону праці»;
  • Постанова КМУ від 28.03.1997 № 278 «Про затвердження Списку сезонних робіт і сезонних галузей» (далі – Список № 278);
  • Указ Президії Верховної Ради СРСР від 24.09.1974 № 310-09 «Про умови праці робітників і службовців, зайнятих на сезонних роботах» (далі – Указ № 310);
  • Постанова КМУ від 27.04.1993 № 301 «Про трудові книжки працівників» та ін.

Повний текст статті читайте у журналі № 1/2021

Кореспондент Колесник Сергій