Якименко (Купира) Зінаїда

Право на працю для всіх…

11.02.2023

Роботодавцям потрібно знати законодавство щодо використання праці інвалідів, процедуру звільнення таких працівників та дослідити відповідну судову практику. Щоб не порушити права людей з обмеженими можливостями та не припуститися помилок, які призведуть до фінансових втрат підприємства.

Ми звикли думати, що особи з інвалідністю 1-ї групи працювати не можуть. Конституція України гарантує всім однакові права, зокрема право на працю. Проте інвалідам в Україні іноді доводиться відстоювати своє право на працю через суд.

У єдиному державному реєстрі судових рішень я натрапила на цікаві судові рішення у справі № 466/4558/20. Вважаю, що ознайомлення з нею буде корисним для читачів.

Шевченківським районним судом м. Львова у справі № 466/4558/20 визнано протиправним та скасовано наказ Підприємства об`єднання громадян «Львівське учбово-виробниче підприємство Українського товариства сліпих» (далі – Підприємство), за № 51-к від 21.05.2020 про звільнення з посади підсобного робітника металопластмасової дільниці ПОГ «Львівське УВП УТОС Михайла С. з 21 травня 2020 р. на підставі п. 2 статті 40 Кодексу законів про працю України. Поновлено Михайла С. на посаді підсобного робітника металопластмасової дільниці 21 травня 2020 року.

Але перед цією розповіддю звернемось до основ законодавства, що стосується праці інвалідів та підстав для їх звільнення.

Основи законодавства

У статті 43 Конституції України зазначено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

Як зазначено у ст. 21 КЗпП України, забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, етнічного, соціального та іноземного походження, віку, стану здоров`я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сімейного та майнового стану, сімейних обов`язків, місця проживання, членства у професійній спілці чи іншому об`єднанні громадян, участі у страйку, звернення або наміру звернення до суду чи інших органів за захистом своїх прав або надання підтримки іншим працівникам у захисті їхніх прав, за мовними або іншими ознаками, не пов’язаними з характером роботи або умовами її виконання.

Важливо! Ст. 17 Закону України «Про основи соціа­льної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» забороняє розривати трудовий договір з мотивів інвалідності, за винятком випадків, коли за висновком медико-соціальної експертизи стан здоров’я перешкоджає виконанню професійних обов’язків.

Статтю повністю читайте в журналі № 1/2023 та Кабінеті охорони праці.

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда