Редакція журналу «Охорона праці»

Питання доплат рухається по колу

09.12.2020

У багатьох лікарнях, де інфікуються медпрацівники, епідеміологічні обстеження (розслідування) осередків інфекційних захворювань не проводять. З цієї причини важко довести, що випадок інфікування COVID-19 працівників цих закладів стався саме в такому осередку.

Після опублікування наказу МОЗ України від 03.09.2020 № 2021 «Про затвердження переліку типів закладів охорони здоров’я та переліку посад медичних та інших працівників, для яких встановлюються доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, та тим, що забезпечують життєдіяльність населення, що мають право на встановлення доплати до заробітної плати з 01 вересня 2020 року до 31 грудня 2020 року» на гарячу лінію Профспілки працівників охорони здоров’я України надходять звернення від спілчан. Їх хвилює питання: чому до цього переліку не ввійшли працівники з вищою немедичною освітою, які працюють у закладах охорони здоров’я і забезпечують безпосереднє надання меддопомоги хворим на COVID-19. Це, зокрема, бактеріологи, біологи, біохіміки, вірусологи, генетики, мікробіологи, імунологи, судові експерти.

На сьогодні приблизно 90% працівників лабораторних підрозділів закладів охорони здоров’я, які тестують населення на COVID-19, належать до категорії професіоналів із вищою немедичною освітою. Їхні посади вказано в наказі МОЗ України від 15.07.2020 № 1604 «Про затвердження Переліку посад медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19...».

По суті, це є підтвердженням, що характер та умови роботи працівників цієї категорії пов’язані з небезпечними факторами, зокрема ризиками інфікування, що зумовлює їхнє право на відповідні доплати. Профспілка підтримує їхні вимоги.

Спочатку ми звернулися з цією проблемою до МОЗ. Там відповіли, що це питання до Кабміну, у компетенції якого внесення змін до постанови КМУ № 610 від 19.06.2020 «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я». Ми звернулися до КМУ. Звідти надійшла відповідь, що питання перерахунку та доплат тепер не в їхній компетенції. Далі процес пішов по другому колу…

Володимир Фесан, головний інспектор з охорони праці Профспілки працівників охорони здоров’я України

Повний текст статті читайте в журналі № 12/2020

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»