Якименко (Купира) Зінаїда

Пільгова пенсія. Судова практика

01.08.2020

Як відстояти в суді своє право на призначення пільгової пенсії. І як формулювати позовні вимоги, щоб надалі не виникало питань, пов’язаних із виконанням рішення суду.

Органи Пенсійного фонду України (далі – ПФУ) відмовляють у призначенні пільгової пенсії або в зарахуванні періоду роботи до пільгового стажу з низки причин. Зокрема, якщо після основної «пільгової» роботи особа виконувала іншу роботу, що не передбачена списками «пільгових» професій. Або подані документи не відповідають установленим вимогам, що, на думку ПФУ, не дає підстав для зарахування пільгового стажу.

Адже як часом буває: збирається людина на пенсію на пільгових умовах (вік підійшов, стаж роботи достатній – і в шкідливих умовах, і загальний). Приходить з усіма необхідними документами у відділення ПФУ, а в результаті отримує відмову у призначенні пенсії.

Проте ці рішення не завжди правомірні. І відповідно, у результаті оскарження таких рішень у суді їх може бути визнано протиправними і скасовано. Я раджу завжди використовувати цей шанс і звертатися по захист порушених прав до суду.

Отже, розглянемо позицію судів у таких справах на підставі однієї судової справи № 1.380.2019.000781, рішення в якій виніс Львівський окружний адміністративний суд 25.04.2019 і залишив у силі своєю постановою Восьмий апеляційний адміністративний суд 29.07.2019. А також дамо відповідь на питання, як формулювати позовні вимоги, щоб надалі не виникало питань, пов’язаних із виконанням рішення суду.

СУТЬ СПРАВИ

Василь М. (так умовно назвемо позивача у справі) з 1989 р. по дату подання позову працював (можливо, і понині працює) на посадах водія автомобіля, зайнятого на транспортуванні гірничої маси в технологічному процесі відкритих гірничих робіт. Це підтверджується записами в трудовій книжці.

Загальний страховий стаж роботи становить ­­ 37 років 01 місяць 28 днів, а стаж роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах за Списком № 2, передбаченої п. 2 ч. 2 ст. 114 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 1058-IV), – 27 років 08 місяців 09 днів.

Для реалізації свого права на призначення пенсії на пільгових умовах 29.10.2018 Василь М. звернувся до Новороздільського відділу обслуговування громадян (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області (далі – Управління ПФУ) із заявою про призначення йому пенсії за віком на пільгових умовах за Списком № 2. Чоловік додав до заяви перелік необхідних документів.

Однак рішенням від 11.01.2019 Управління ПФУ відмовило Василю М. у призначенні пенсії. Причина – стаж роботи з 13.05.2000 по 23.08.2018 рр. (тобто 17 років 11 місяців 22 дні) на посаді водія автомобіля, зайнятого на транспортуванні гірничої маси в технологічному процесі відкритих гірничих робіт в AT «Полюс Красноярськ», не підлягає зарахуванню до стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 2.

Позиція Управління ПФУ ґрунтувалася на такому. Неодмінними умовами для виникнення в особи права на таке пенсійне забезпечення є встановлення факту перебування особи на посаді або виконання нею робіт, що містяться у Списку, а також документальне підтвердження зайнятості працівника за відповідною професією за результатами атестації умов праці, яке полягає в наявності результатів атестації відповідного робочого місця за умовами праці.

Однак Василь М. не надав перелік робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників за результатами атестації робочих місць згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

У рішенні зазначалося, що карти атестації робочого місця, які надав Василь М., не можуть бути підставою для підтвердження зайнятості на шкідливих роботах. Управління ПФУ дійшло висновку щодо непідтвердження необхідного пільгового стажу (не менше ніж 12 років 06 місяців), вважаючи, що підстав для зарахування згаданого періоду роботи до пільгового стажу роботи за Списком № 2 та призначення пенсії за віком на пільгових умовах у віці 55 років не було.

Повний текст статті читайте в журналі № 8/2020

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда