Якименко (Купира) Зінаїда

На курорт через суд

17.11.2020

Часом необґрунтовані вимоги представників Фонду соціального страхування ускладнюють вирішення соціальних проблем інвалідів. Щоб використати своє право на санаторно-курортне лікування, потерпілі змушені звертатися до суду. Чому так відбувається?

Рішенням Хмельницького окружного адміністративного суду у справі № 560/1702/20 було визнано протиправною відмову Фонду щодо взяття громадянина А. на облік для одержання путівки на санаторно-курортне лікування. Чоловік отримав інвалідність у результаті виробничої травми. Згодом за його заявою йому було встановлено інвалідність унаслідок загального захворювання. Суд зобов’язав управління взяти А. на облік для одержання путівки на санаторно-курортне лікування.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

У фінансовому управлінні Славутської РДА 29.10.1985 стався нещасний випадок на виробництві зі старшим контролером-ревізором А. Було проведено розслідування цього нещасного випадку і за його результатами 19.04.2005 складено Акт про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом.

Згідно з довідкою серії МСЕ № 068093 від 07.12.2005 потерпілому встановлено другу групу інвалідності внаслідок трудового каліцтва довічно. Ступінь втрати професійної працездатності – 35%. Також було встановлено, що чоловік за станом здоров’я у результаті виробничої травми пересувається з палицею і потребує додаткових видів допомоги, зокрема санаторно-курортного лікування опорно-рухового апарату.

За заявою потерпілого А. з 14.02.2008 йому змінено категорію інвалідності й установлено другу групу інвалідності внаслідок загального захворювання довічно.

У 2015 р. потерпілий звернувся до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Славутському районі Хмельницької області (далі – Фонд) із листом, в якому просив забезпечити його санаторно-курортним лікуванням. Однак Фонд у своєму листі відмовив чоловікові в наданні путівки на санаторно-курортне лікування опорно-рухового апарату, пославшись на те, що А. не підпадає під дію Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон) від 23.09.1999 в редакції від 01.01.2015 у частині забезпечення санаторно-курортним лікуванням. Натомість він підпадає під дію Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів».

Позивач оскаржив відмову Фонду в суді. Рішенням Хмельницького окружного адміністративного суду у справі № 560/889/19 позов було задоволено, а сааме – визнано протиправною та скасовано відмову Фонду А. у забезпеченні санаторно-курортним лікуванням.

Здавалося б, потерпілий довів своє право на санаторно-курортне лікування, тож на цьому можна поставити крапку. Але ж ні. Виявляється, тепер для того, щоб поїхати на курорт, до суду доведеться звертатися щоразу.

Зінаїда Якименко, власкор

Повний текст статті читайте в журналі № 11/2020

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда