Якименко (Купира) Зінаїда

Легальне працевлаштування – захищає

14.09.2021

У Польщі для отримання страхових виплат не потрібно чекати, коли буде проведено розслідування нещасного випадку та дадуть на руки акт Н-1/П. Медичну допомогу надають за наявності у потерпілого страхового полісу.

Із 25-річним Іваном Колбою зі Старовижівщини, що на Волині, я познайомилась у Ковельській центральній міській лікарні. Тут він проходив реабілітацію після травми на роботі в Республіці Польща. Про те, що з ним сталося, він охоче ділиться з читачами журналу.

 – Як Ви потрапили до Польщі на роботу? Що потрібно для працевлаштування у Польщі?

– Я народився в селі Стара Гута. Після закінчення дев’ятого класу вступив до Старовижівського професійно-технічного училища та здобув кваліфікацію електрика. Після закінчення училища майже рік працював на пилорамі. Але через низьку заробітну плату я звільнився з роботи і поїхав у Москву на заробітки. Спочатку працював нелегально, але потім оформив дозвіл на роботу. Працював із системами автоматичного поливу. Робота була неважка. Мій брат у той час був у Польщі, він запропонував мені приїхати на роботу у фірму «Максбуд». Я погодився. Перший раз я перетинав кордон по біометричному паспорту, але для роботи це невигідно, бо строк перебування за кордоном обмежений. Тому другий раз я отримав офіційне запрошення на роботу від фірми, що дало мені змогу відкрити візу на три роки. У грудні 2020 року я підписав черговий трудовий договір і почав працювати будівельником.

Щоб улаштуватися на роботу, потрібно подати паспорт, у якому є віза, яку видають за запрошенням фірми, що тебе бере на роботу. Із працівником оформлюють договір, знайомлять з умовами праці. А ще, якщо у Польщі пропрацював рік, тобі повертають частину сплачених податків. Якщо є діти, оформляють соціальну допомогу на дітей.

– Чи забезпечувала фірма засобами індивідуального захисту та якими? Як проводилися інструктажі?

– Будівельники зобов’язані працювати у спецодязі, але кожний купує його собі за власним бажанням і на власний смак. Обов’язкове і спецвзуття, яке ми також самі купували. Каски видавала фірма.

Інструктажі нам проводили інженер з охорони праці та керівник робіт. Особливу увагу звертали на те, щоб були під час роботи в касці, дотримувались правил особистої безпеки. Ми розписувались у журналах про те, що пройшли інструктаж.

– Які були Ваші обов’язки? Як під час роботи здійснювався контроль за безпекою праці? Як ставилися керівники до працівників з України?

– Наша фірма будує чотири- та п’ятиповерхові будинки у місті Лодзь. Ми робили бетонні перекриття, виставляли стояки, застеляли фанеру, заливали бетон тощо. Зазвичай робочий день триває 10 годин. Тривалість робочого часу залежить від пори року. Взимку робота триває 8 годин, а влітку може тривати 12 годин. Оплата праці у нас була погодинна.

Час від часу на робоче місце приходить працівник, який здійснює нагляд за дотриманням безпеки праці. Це буває не часто. А постійний контроль здійснює керівник робіт.

Статтю повністю читайте в журналі № 9/2021

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда