Якименко (Купира) Зінаїда

Довгий шлях

30.06.2022

Дружина померлого від коронавірусу лікаря-невропатолога під час війни отримала належну їй страхову виплату. Хоча такій виплаті передували річна паперова тяганина та звернення до суду.

У 12-му номері журналу 2021 року у статті «Обіцяють як краще, а виходить як завжди…» ми писали про зусилля дружини лікаря-невропатолога В. О. Харченка отримати страхову виплату від управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Волинській області (далі – Фонд) у зв’язку зі смертю її чоловіка від гострого професійного захворювання, що було пов’язане з виробництвом.

Здавалося, є Акт розслідування та норми Закону, тому жодних проблем зі страховими виплатами не виникне. Однак не так сталося, як гадалося.

Коротко нагадаю як все було. Лікар-невропатолог КНП «Нововолинська ЦМЛ» у листопаді 2020 року захворів на COVID-19. 5 квітня 2021 року стосовно нього було затверджено Акт розслідування гострого професійного захворювання (форма Н-1/П). Встановивши обставини та причини настання гострого респіраторного захворювання, враховуючи результати епідобстеження та медичний вис­новок лікаря-інфекціоніста і проф­патолога встановлено причинно-­наслідковий зв’язок погіршення стану здоров’я у лікаря-невропатолога впливом на нього 23.11.2020 одноразового протягом однієї зміни небезпечного шкідливого виробничого фактора (COVID-19).

На підставі підпунктів 1 та 15 пункту 52 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого Постановою КМУ від 17.04.2019 № 337 (далі – Порядок № 337), цей випадок гострого професійного захворювання визнали таким, що пов’язаний із виробництвом.

14 квітня 2021 року МСЕК встановила лікарю-невропатологу першу групу інвалідності. Хворий не міг фізично прийти до управління виконавчої дирекції Фонду, щоб подати заяву про призначення йому страхових виплат. Родичам не пояснили, як діяти в такій ситуації, а через 12 днів після встановлення групи інвалідності лікар помер, так і не отримавши страхової виплати.

У липні 2021 року дружина лікаря звернулася до Фонду із заявою про призначення та виплату їй страхової виплати у розмірі 750-кратного розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для праце­здатних осіб на 1 січня 2021 року.

Фонд не погодився, вказавши на відсутність Акта спеціального розслідування професійного захворювання, передбаченого пунктом 10 Порядку № 337.

Жінка звернулася із заявою до КНП «Нововолинська ЦМЛ» про проведення спеціального розслідування гострого професійного захворювання зі смертельним наслідком, який стався 26.04.2021. КНП «Нововолинська ЦМЛ» задовольнило це прохання. Після цього Фонду було надано разом з іншими документами Акт розслідування гострого професійного захворювання (за формою Н-1/П від 13.08.2021).

Однак не допомогла і наявність такого акта. Фонд вдруге відмовив у здійсненні виплат. Свою відмову мотивував тим, що Постановою КМУ № 498 від 17.06.2020 «Деякі питання надання страхових виплат у разі захворювання або смерті медичних працівників у зв’язку з інфікуванням гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2») (далі – Постанова № 498) не передбачено призначення виплати одноразової допомоги членам сім’ї померлого медичного працівника в разі встановлення МСЕК причинного зв’язку смерті з гострим професійним захворюванням. Очевидно, на думку Фонду, такий факт має встановлювати тільки суд­медексперт. У нашому випадку цей зв’язок було встановлено ще за життя лікаря-невропатолога.

Стосовно Акта Н-1/П від 13.08.2021 Фонд вказав, що цей Акт складено та затверджено з порушенням вимог Порядку № 337 та Постанови № 498. Фонд направляв лист до КНП «Нововолинська ЦМЛ» із вимогою про його скасування. КНП «Нововолинська ЦМЛ», у свою чергу, акт не скасувало, оскільки для цього не було підстав. Документально підтверджено, що смерть лікаря спричинена коронавірусом і захворів він під час виконання трудових обов’язків. На момент смерті лікар не був звільнений з роботи, він був працівником лікарні. Акт Н-1/П складено і затверджено керівником лікарні.

Дружина лікаря звернулася до суду з позовом про визнання протиправною бездіяльність Фонду щодо невиплати страхових виплат та зобов’язання нарахувати та виплатити позивачу страхову виплату (одноразову допомогу) відповідно до ст. 39 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб» та Постанови № 498 як члену сім’ї померлого лікаря-невропатолога.

Статтю повністю читайте в журналі № 5/2022 та Кабінеті охорони праці

Передплати КАБІНЕТ ОХОРОНИ ПРАЦІ або Електронну версію журналу "Охорона праці" та підтримай бійців ЗСУ

З кожної передплати ми перерахуємо 20% на допомогу бійцям ЗСУ та тероборони.

Обирай свій продукт та період від 1 до 12 місяців,

сплачуй та відстежуй на нашому сайті звіти про СВОЮ допомогу ЗБРОЙНИМ СИЛАМ УКРАЇНИ.

Обрати продукт

З яких продуктів ми перераховуємо допомогу:

Журнал «Охорона праці» та додаток «На допомогу спеціалісту з охорони праці» електронна версія 

КАБІНЕТ ОХОРОНИ ПРАЦІ 

Замовити

Як це буде організовано

1. Ви замовляєте та передплачуєте ЖУРНАЛ або КАБІНЕТ за рахунком, що ми надаємо.

2. Ми відправляємо 20% від сплаченої суми без ПДВ на рахунок благодійного фонду «Ветеран Богунівець».

Реквізити фонду
Найменування організації: БО «ВЕТЕРАН-БОГУНІВЕЦЬ» БФ
Код отримувача: 38807934
Назва банку: АТ КБ «ПРИВАТБАНК»
Рахунок отримувача у форматі IBAN: UA813052990000026005016218431

3. Отриману суму фонд буде спрямовувати на рахунки підтримки військових та тероборони в регіони, де йдуть бойові дії.

4. Звіти про перераховані кошти ми будемо публікувати на нашому сайті

Передплатити

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда