Якименко (Купира) Зінаїда

До суду – по довідку про умови праці

01.08.2022

Львівський окружний адміністративний суд зобов’язав ГУ Держпраці у Львівській області скласти інформаційну довідку про умови праці на підприємствах вугільної промисловості Донецької області – для подальшого встановлення профзахворювання в шахтаря, який у 2015 році переїхав жити на захід України. Але чому для вирішення такого простого питання працівнику довелося звертатися до суду?

Один з документів, з урахуванням якого вирішують, чи пов’язане хронічне захворювання (отруєння) із впливом виробничих факторів і трудового процесу, – санітарно-гігієнічна характерис- тика умов праці. На нього орієнтуються, коли встановлюють діагноз хронічного професійного захворювання (отруєння).

ТРУДОВИЙ ШЛЯХ

Іван Н. працював на підземних роботах і на роботах із шкідливими умовами праці на підприємствах вугільної промисловості з 1996 року в Донецькій області. Починав трудову біографію гірничим майстром підземним на ДП «Шахта «Московська» ДХК «Шахтарськантрацит». Пізніше працював начальником дільниці, підземним головним інженером, технічним директором на вугільних підприємствах регіону, головним державним гірничотехнічним інспектором теруправління Держгірпромнагляду у Донецькій області тощо. У 2015 році переїхав у Львівську область і влаштувався начальником зміни на ПАТ «Шахта «Надія».

2 січня 2019 року в Івана Н. було діагностовано такі захворювання: хронічний бронхіт, фаза загострення, пневмосклероз, емфізема легень, ЛН І–ІІ (першого ступеня); хронічна двобічна сенсоневральна приглухуватість, що підтверджено КНП «Сокальська центральна районна лікарня».

Івана Н. скерували на госпіталізацію у Львівську обласну клінічну лікарню. Протягом 2019 року він двічі перебував на стаціонарному лікуванні.

Підземний пиловий стаж на вугільних шахтах у Івана Н. становив 20 років. Лікарі рекомендували хворому лікування в профпатологічному відділенні в разі загострення хвороби.

Оскільки в пацієнта були всі ознаки профзахворювання, потрібно було подати запит на санітарно-гігієнічну характеристику умов праці, без якого неможливе обстеження у МСЕК. КНП «Сокальська ЦРЛ» подала запит до ГУ Держпраці у Львівській області в липні 2019 року. У відповідь було надано санітарно-гігієнічну характеристику умов праці Івана Н., яка стосувалася умов праці начальника зміни підземного ПАТ «Шахта «Надія», де він працював з 01.08.2015. Однак період праці Івана Н. із 04.09.1996 до 01.08.2015 на підприємствах вугільної промисловості в Донецькій області в документі не був охоплений.

19.03.2021 Іван Н. особисто звернувся із заявою до ГУ Держпраці у Львівській області, у якій просив скласти додаткову інформаційну довідку про умови праці працівника при підозрі в нього професійного захворювання (отруєння) на підставі записів у його трудовій книжці та гігієнічної характеристики умов праці на аналогічних робочих місцях або типових санітарно-гігієнічних характеристик умов праці за результатами наукових досліджень в аналогічних професійних групах, які ГУ Держпраці має право отримати самостійно або з інших джерел.

У листі від 02.04.2021 Управління відмовило в задоволенні заяви працівника з тієї причини, що його повноваження поширюються на територію Львівської області, тоді як до 2015 року він працював на різних посадах на вугільних підприємствах у Донецькій області.

Статтю повністю читайте в журналі № 7/2022

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда