Редакція журналу «Охорона праці»

Без вини винувата

03.02.2022

Хворіла на COVID-19, а виявилось, що це алкогольне сп’яніння. Недосконала система ведення електронних лікарняних стала причиною неприємних подій у житті шкільної вчительки.

Ще з 4 червня 2021 року в Україні було запроваджено цільову модель формування та видачі е-лікарняних. Це стало можливим завдяки наказу МОЗ України від 01.06.2021 № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки». До єдиної інформаційної медичної системи вдалося залучити майже всі українські лікарні, а це близько 3 тисяч. Загалом за період з 1 червня і до кінця 2021 року було сформовано майже мільйон електрон­них медичних висновків.

Уже з 1 жовтня 2021 року всі заклади охорони здоров’я видають електронні лікарняні – електронний документ, що засвідчує факт тимчасової непрацездатності особи. Він є підставою для звільнення від роботи та для оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності коштом роботодавця, призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Комісії із соціального страхування (уповноважені) на підприємствах продовжують свою роботу та призначають матеріальне забезпечення, як це було й раніше, незалежно від виду лікарняного – електронний він чи у паперовій формі. Вони зберігають весь обсяг функцій, передбачених Положенням про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженим Постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 13.

Запровадження електронних лікарняних викликало низку запитань, серед яких надзвичайно гострим та популярним стало питання про оплату днів непрацездатності для сумісників. Воно, на щастя, вже вирішується, і е-лікарняні сумісників вже доступні для оплати. Тим часом трапляються і нестандартні ситуації з е-лікарняними. Так, до мене за консультацією звернулася жінка, яка працює вчителькою в навчальному закладі, є багатодітною мамою та мамою дитини з інвалідністю.

«Алкогольна» відмітка

Жінка важко перехворіла на COVID-19. І вже вийшовши на роботу, їй стало відомо, що е-лікарняний лист їй не буде оплачено з підстав наявності у ньому відмітки про стан алкогольного сп’яніння, яке ніби-то виявив сімейний лікар.

Як з’ясувалося пізніше, сімейний лікар, який сформував медичний висновок про тимчасову непрацездатність (далі – МВТН) у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, помилився з діагнозом (помилково зазначив «ТАК» у графі про наявність ознак алкогольного/наркотичного сп’яніння). Та знову ж таки, з власної необережності не вніс у строк протягом 7 днів зміни у такий діагноз.

Наявність у хворого ознак алкогольного/наркотичного сп’яніння, як відомо, є підставою для неоплати листка непрацездатності. Факт помилки в електронному лікарняному було виявлено лише тоді, коли документи вже надійшли за місцем роботи працівника для оплати. І в бухгалтерії, відповідно, з підстав, зазначених вище, відмовили у його оплаті.

Любов Машевська, адвокат

Статтю повністю читайте в журналі № 2/2022

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»