Якименко (Купира) Зінаїда

Як працевлаштуватися правильно

17.11.2020

Як захистити свої права, якщо з певних причин трудовий договір не було укладено, а працівник постраждав на виробництві.

Як показує практика, досить часто люди погоджуються працювати без належного оформлення трудових відносин. Роботодавець у такому випадку економить на податках, натомість працівник втрачає соціальні гарантії, а в разі настання нещасного випадку під час виконання роботи – право на одержання страхових виплат. Можливі наслідки людина усвідомлює лише після того, як із нею сталося лихо, або коли настає час оформляти пенсію, а страхового стажу не вистачає.

На превеликий жаль, рівень знань нормативно-правових актів з питань трудового законодавства у більшості громадян досить низький. Коли потрібно заробляти на прожиття, люди не задумуються, оформлені трудові відносини чи ні. Головною метою є отримання коштів, а в якій формі – «у конверті» чи офіційно – це інше питання.

У новому Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженому постановою КМУ від 17.04.2019 № 337 (далі – Порядок № 337), до обставин, за яких нещасний випадок визнається пов’язаним з виробництвом, включено виконання робіт особою, яка фактично допущена до роботи без оформлення трудового договору (контракту), у разі підтвердження факту перебування потерпілого у трудових відносинах з роботодавцем.

Отже, Порядок № 337 дає можливість пов’язати нещасний випадок з виробництвом, навіть якщо не було оформлено трудовий договір. Проте чи зможе особа довести, що такий факт мав місце і що вона виконувала роботу за завданням роботодавця?

Як же правильно працевлаштуватись, щоб бути ­захищеним у майбутньому?

А як діяти, якщо роботодавець не бажає оформляти трудові відносини з працівником відповідно до вимог законодавства? Найбільш правильний вихід – знайти іншого роботодавця. Можна поскаржитися до територіального органу Держпраці або звернутися до суду з позовом про зобов’язання роботодавця оформити наказ про прийняття на роботу, повідомити податковий орган та внести відповідні записи в трудову книжку.

Проте на практиці можливі різні варіанти розвитку подій. Буває, що особа працює без оформлення трудового договору, а потім звертається до роботодавця з проханням узаконити відносини. У разі, якщо людина задоволена умовами і оплатою праці та зарекомендувала себе як хороший працівник, а роботодавець не зможе знайти їй заміну, проте відмовляється укласти трудовий договір, варто поборотися за свої права.

Якщо переконливих доказів щодо порушення прав недостатньо, можна скаржитися до управління Держпраці. Як результат на роботодавця можуть накласти штраф за «нелегального працівника». Та чи буде потім видано наказ про працевлаштування скаржника – це вже інше питання.

Часом роботодавець пропонує працювати без оформлення трудових відносин. У такому разі особі, яка бажає працевлаштуватися, потрібно або наполягати на офіційному працевлаштуванні, або продовжити пошуки роботи.

Зінаїда Якименко, власкор

Повний текст статті читайте у журналі № 9/2020.

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда