Редакція журналу «Охорона праці»

Запис ФОРУМУ «Безпека праці та здоров'я на роботі» – 2020

29.12.2020

2324 грудня 2020 року. Форум «Безпека праці та здоров'я на роботі». «РИЗИКООРІЄНТОВАНА СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ОХОРОНОЮ ПРАЦІ: держава, підприємство, фахівці з охорони праці»

Пропонуємо розповідь про те, як це відбувалося, та надаємо можливість подивитися запис обох днів Форуму.

Провідна тема Форуму – впровадження ризикоорієнтованих підходів у системи управління охороною праці в Україні. А також можливості щодо навчання фахівців з охорони праці методикам оцінки ризиків та іншим сучасним працеохоронним інструментам.

З вітальним словом до учасників Форуму звернулася заступник голови Державної служби України з питань праці Алла Горбатюк. Вона нагадала, що Концепцію реформування системи управління охороною праці в Україні та План заходів щодо реалізації Концепції уряд схвалив ще у 2018 році. Ключова ідея реформи – осучаснення та зміна нормативно-правової бази з охорони праці з урахуванням ризикоорієнтованих підходів, на яких грунтуються всі європейські директиви з питань безпеки та здоров’я на роботі. Над виконанням цього плану наразі працюють відповідні органи влади, державні та наукові установи.

Про підготовку нового працеохоронного закону та низки підзаконних актів розповіли представники Держпраці – заступник директора департаменту нагляду в промисловості та на об’єктах підвищеної небезпеки Олександр Ігнатов та начальник відділу з питань охорони праці департаменту з питань праці Наталія Віжул. Не чекаючи ухвалення проєкту Закону «Про безпеку та здоров’я на роботі», Служба активно працює над проєктами підзаконних актів: типового положення про СУОП, в основу якого покладено стандарт ISO 45001, а також методики з управління ризиками для застосування в системах управління охороною праці суб’єктів господарювання.

Досвідом упровадження ризикоорієнтованих підходів на підприємствах Харківського регіону поділились перший заступник начальника Головного управління Держпраці у Харківській області Марія Брезіцька та начальник управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки цього ГУ Дмитро Гринь.

Зокрема, на виконання Плану заходів щодо реалізації Концепції реформування СУОП в Україні ГУ Держпраці у Харківській області створило робочу групу з упровадження ризикоорієнтованого підходу на підприємствах Харкова та області. До її складу увійшли директори понад 20 промислових підприємств і представники закладів освіти Харківщини.

Загалом, за словами Д. Гриня, роботодавці позитивно сприймають та підтримують роботу Держпраці щодо впровадження в працеохоронну сферу сучасних ризикоорієнтованих підходів.

Під час Форуму було відзначено переможців конкурсу «Лідер року у сфері управління ризиками» –2020 за рейтингом журналу «Охорона праці». За активну просвітницьку діяльність на цій ниві Дмитра Гриня визнано лідером у номінації «Кращий фахівець з упровадження системи управління ризиками на підприємстві».

Участь у форумі  взяли провідні українські та європейські фахівці у сфері безпеки праці та управління ризиками. Зокрема, викладач NEBOSH, член Institution of Occupational Safety and Health (IOSH) та Cambridge Behavioural Center, коуч, наставник, тренер Джаннет Аршимова. Вітальний лист учасникам Форуму надіслав з Португалії менеджер Проєкту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні» Антоніу Сантуш. Він висловив побажання, щоб національні партнери, уряд, профспілки, об’єднання роботодавців та українське суспільство усвідомили свою відповідальність і були готові використати всі можливості, щоб змінити ситуацію у сфері безпеки та здоров’я на роботі.

Традиційний грудневий Форум журналу зібрав рекордну кількість учасників – понад 250 осіб. Це свідчить про високий інтерес та широке залучення фахівців з ОП підприємств, представників Держпраці, соціальних партнерів до питань, пов’язаних з розбудовою нової ризикоорієнтованої системи управління охороною праці в Україні. Зі свого боку журнал «Охорона праці», за словами головного редактора видання Дмитра Матвійчука, завжди був і залишатиметься ідейним провідником цих змін.

Подивитися запис форуму 

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»