Редакція журналу «Охорона праці»

Вода з колодязя: небезпека чи здоров'я?

11.08.2023

Колодязна вода завжди вважалася найчистішою і безпечною. Але тепер, на жаль, вона часто буває забруднена промисловими та сільськогосподарськими відходами. Одним з основних чинників, за яким оцінюють якість води, є мікробіологічний показник. Вода в криниці може бути кришталево прозорою, але це не означає, що в ній немає небезпечних патогенних мікроорганізмів. Вони потрапляють туди через атмосферні опади, пил, з комахами.

Найбільш поширеним джерелом питного водопостачання є ґрунтові води, які потрапляють до населення найчастіше через шахтні колодязі.

Інфікування ґрунтової води може відбутися як у ґрунтовому потоці, так і в шахтних колодязях у разі потрапляння до них виділень хворих і бактеріоносіїв різними шляхами, а саме: у разі просочування в ґрунтову воду господарсько-фекальних стічних вод, побутових вод, потрапляння в колодязі трупів гризунів.

Колодязна вода, що використовується для господарсько-питних потреб, повинна бути епідемічно безпечною (не містити бактеріального забруднення), не шкідливою за хімічним складом та приємною на смак.

Дезінфекцію колодязів слід проводити за епідемічними показаннями: коли встановлене бактеріальне забруднення води, виникла надзвичайна ситуація (повінь, затоплення територій, сильні зливи), а також з профілактичною метою.

Знезараження колодязної води.

Найпоширенішим способом знезаражування води у сільській місцевості є кип'ятіння. Щоб знезаразити воду, її потрібно кип'ятити не менше ніж 15 хв. Щоб загинув вірус гепатиту А, воду потрібно кип'ятити більше ніж 30 хв., а гепатит В загине тільки через 5 годин. Але і це не дає 100% результат, адже деякі віруси стійкі до температури 100 ºС, наприклад спори сибірської виразки, бактерії, що викликають ботулізм.

Ще один відомий метод знезараження води – хлорування. Метод простий, недорогий і відносно ефективний. Проте в процесі дезінфекції у воді утворюються небезпечні сполуки, як-от тригалометан, хлороформ, трихлорамін, трихлоретилен. Ці речовини є канцерогенами. До того ж вживання хлорованої води спричиняє втрату еластичності кровоносних судин, що призводить до серцево-судинних захворювань і зниження потенції у чоловіків. А регулярне вживання хлорованої води вагітною жінкою загрожує перериванням вагітності. Доведено, що не всі віруси і бактерії гинуть під впливом хлору (ентеровірус, гепатит А, В, бактерії Giardia, Cryptosporidium, legionella та ін.).

Безпечним методом дезінфекції води і колодязів вважається діоксид хлору. Навіть за невеликої концентрації під дією діоксиду хлору гинуть усі патогени. Механізм реакції знищення такий, що віруси, бактерії і грибки не можуть навіть виробити імунітет. Хоча в назві діоксид хлору є слово хлор, цей засіб не є речовиною хлорного типу. У застосовуваних концентраціях він не становить загрозу для людини, тварин і навколишнього середовища.

Профілактичне знезараження колодязя

Щоб провести цю процедуру необхідно обчислити обсяг води в колодязі (площу дзеркала води помножити на висоту стовпа води) і додати діоксид хлору з розрахунку 1 мг/л. Наприклад: у вашому колодязі обсяг води становить 1 м3, для знезараження цього обсягу в колодязь досить влити 0,5 літра концентрату діоксиду хлору. Цю процедуру рекомендується проводити 1–3 рази на місяць.

Шокове знезараження колодязя

Шокова дезінфекція колодязя проводиться з концентрацією 5 мг/л. У колодязь потрібно влити розчин діоксиду хлору з розрахунку: на кожен 1 м3 – 2,5 літра. Витримати 24 години, потім відкачати воду з колодязя. Цю воду можна зберегти в ємностях для подальшого поливу або випоювання тварин і птахів.

Слід зазначити, що дезінфекція води дає тимчасовий ефект, тому якщо є постійне джерело забруднення – затікання нечистот, поверхневих вод через несправний колодязний зруб тощо, користування водою з колодязя забороняється до усунення цих дефектів.

Вода в колодязях, що використовується для господарчих потреб та пиття повинна бути чистою та безпечною для вживання, для цього необхідно утримувати колодязь в належному санітарному стані, своєчасно проводити ремонт, очищення та дезінфекцію.

Особливо важливо бути пильними, коли воду використовують для дитини віком до трьох років. Адже маленька людина майже беззахисна перед шкідливим впливом нітратів, що спричиняють у неї метгемоглобінемію. То ж якщо немає гарантії, що питна вода безпечна, для потреб дитини ліпше використовувати бутильовану воду або якісну воду з іншого джерела.

Бережіть себе та своїх дітей! Будьте здорові!

Про небезпеку нітратів читайте у нашій статті

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»