Федоренко Микола

Спрощено порядок розслідування смерті медиків від COVID-19

09.02.2021

Смерть медичного працівника з причини, пов’язаної з інфікуванням гострою респіраторною хворобою COVID-19, – це нещасний випадок чи професійне захворювання? Як правильно класифікувати та розслідувати такі випадки?

За офіційними даними Фонду соціального страхування України (Фонд), станом на 24.12.2020 отримано повідомлення про більш ніж 33 тисячі потерпілих через захворювання на COVID-19. Із них на цю дату ще розслідували 69% захворювань (через те, що немає матеріалів епідеміологічного розслідування), ще 24% розслідувань не могло бути завершено (через те, що немає висновку проф­патолога).

За офіційними даними Державної служби України з питань праці (Держпраці) щодо аналізу виробничого травматизму за 12 місяців 2020   р. (проти 2019   р.), захворювання на COVID-19 призвело до збільшення кількості страхових смертельних нещасних випадків у сфері охорони здоров’я у 22 рази (з 2 до 44). У 2020 році саме випадки захворювань на COVID-19 були найбільш поширеним видом події в Україні.

Факт смерті медпрацівника з причин, пов’язаних з інфікуванням гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, під час виконання професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження, встановлює комісія зі спеціального розслідування, яке проводять згідно із Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженим постановою КМУ від 17.04.2019 № 337 (далі – Порядок № 337). Це передбачено Порядком здійснення страхових виплат у разі захворювання або смерті медичних працівників у зв’язку з інфікуванням гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та визначення їх розмірів, затвердженим постановою КМУ від 17.06.2020 № 498.

Проблема розслідувань випадків захворювань на COVID-19 пов’язана з їх великою кількістю (якщо порівняти з іншими видами подій) та потребою дотримуватися процедури розслідування нещасного випадку за Порядком № 337. Через це розслідування затягуються (завершення розслідування можливе після отримання всіх необхідних висновків) і затримуються страхові виплати членам родин потерпілих. Крім того, процедура погодження актів за результатами розслідувань передбачає, у разі незгоди з висновками комісії деяких її членів (пов’язано / не пов’язано з виробництвом), оформлення окремих думок. Численні судові розгляди за позовами Фонду та інших заінтересованих сторін також не сприяють своєчасному отриманню членами родин потерпілих страхових виплат.

Для спрощення процедури розслідувань Міністерство соціальної політики України, Фонд, Держпраці та Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) ініціювали внесення змін до Порядку № 337. Як наслідок, прийнято постанову КМУ від 05.01.2021 № 1 «Деякі питання розслідування випадків смерті окремих категорій медичних працівників» (далі – Постанова № 1).

Визначена Постановою № 1 процедура розслідування застосовується в разі смерті медпрацівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я, що надають первинну, екстрену, а також в стаціонарних умовах вторинну (спеціалізовану) і третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, що настала під час встановленого КМУ карантину та протягом трьох місяців з дати його відміни.

Постановою № 1 доповнено Порядок № 337 відповідним розділом (п. 141), де конкретизовано порядок розслідування випадків захворювання. До того ж зазначено, що право роз’яснення передбаченої Порядком № 337 процедури розслідування захворювань на COVID-19 надано МОЗ (у попередній редакції такі роз’яснення надавала Держпраці).

Повний текст статті читайте в журналі № 2/2021

Автор Федоренко Микола