Колесник Сергій

Розслідування COVID-19 – досвід інженера з ОП

09.12.2020

Про організацію розслідування гострого профзахворювання медичної сестри на COVID-19 розповідає інженер з охорони праці одного з комунальних некомерційних підприємств «Центр первинної медико-санітарної допомоги».

Із настанням холодів завжди збільшується потік хворих у поліклініки та лікарні, зокрема із симптомами застуди, грипу, ГРВІ. Цього року епідемія коронавірусу (COVID-19) додала роботи медичному персоналу. Отже, незважаючи на заходи безпеки, їх ризик інфікуватися тільки збільшився.

Медсестру Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» (далі – ЦПМСД), згідно з рекомендаціями МОЗ України, після появи перших ознак захворювання було негайно направлено в лабораторію ЦРЛ для проходження тесту. Через два дні тест показав позитивний результат на COVID-19.

Після отримання повідомлення з лабораторії головний лікар негайно відсторонив медсестру від роботи. Згідно з Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженим постановою КМУ від 17 квітня 2019 р. № 337 (далі – Порядок № 337), про профзахворювання було повідомлено Управління Держпраці та Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в області (далі – УВД Фонду).

Для отримання консультації щодо подальших дій інженер з охорони праці звернулася до відділу з питань гігієни праці обласного управління Держпраці та до головного страхового експерта УВД Фонду. Електронною поштою їй надали зразки документів.

Повний текст статті та алгоритм розслідування читайте в журналі № 12/2020

Сергій Колесник, власкор

Кореспондент Колесник Сергій