Якименко (Купира) Зінаїда

Психічне здоров’я на роботі

11.10.2023

Про важливість теми психічного здоров’я на роботі. Що таке психосоціальні небезпеки і ризики та як зробити робоче середовище здоровим.

Психічне здоров’я працівників – питання, яке нині актуальне для всього світу. Роботодавцям важливо зважати на це, адже коли працівники щасливі, то й у колективі панує сприятливий мікроклімат для успішної роботи та отримання результатів. Несприятливі для працівника ситуації на робочому місці можна назвати психосоціальними небезпеками, якщо вони пов’язані із психологічними й соціальними умовами робочого місця (а не лише з фізичними) і можуть завдати шкоди психічному та фізичному здоров’ю працівників.

Технічні вебінари МОП

З 15 лютого по 29 березня 2023 р. для вітчизняних інженерів з охорони праці було проведено сім технічних вебінарів за участю фахівців з безпеки міжнародного рівня «Компетенції з безпеки праці. Базовий курс».

Вебінари проводилися за підтримки Проєкту МОП за фінансування ЄС «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні». Власне Проєкт діяв в Україні із січня 2020 р. по квітень 2023 р. Його очікуваним результатом у близькій перспективі є поліпшення дотримання Україною основних міжнародних та європейських норм із безпеки і здоров’я на роботі (БЗР) та трудових відносин.

Співорганізаторами технічних вебінарів виступили редакція журналу «Охорона праці» та Європейське співтовариство з охорони праці (ESOSH). Учасники змогли прослухати лекції тренерів міжнародного класу із семи країн. Координували вебінари українські фахівці з охорони праці з досвідом роботи в міжнародних та українських компаніях, які допомагали адаптувати матеріали спікерів до українського законодавства.

23.02.2023 відбувся технічний вебінар «Психічне здоров’я» за участю міжнародної тренерки, керівниці Європейської школи управління ризиками Джаннет Аршимової. Символічно, що подія відбулася в Міжнародний день боротьби з депресією.

Джаннет Аршимова за півтори години вебінару зуміла надати корисну інформацію про психічне здоров’я на роботі, цінні матеріали, з якими можна ознайомитися самостійно. Ті, хто не зміг узяти участь у вебінарі, можуть переглянути його за посиланням.

Вебінари, які проводить Джаннет Аршимова, завжди проходять на одному диханні. Вона настільки доступно доносить інформацію, володіючи мистецтвом переконувати і пробуджувати бажання втілювати здобуті від тренера знання та досвід.

Журнал «Охорона праці» вже багато років порушує питання оцінювання ризиків. Але теми психічного здоров’я на роботі та визначення небезпек, які пов’язані з ним, розглядаємо докладно саме тепер, у постковідний воєнний час, за сприяння МОП і завдяки чудовій тренерці Джаннет Аршимовій.

Важливість теми психічного здоров’я

Як розповіла Джаннет, Всесвітній економічний форум за результатами проведених досліджень у звіті про глобальні ризики 2022 р. визначив, що нині для світу серйозною проблемою є психічне здоров’я та благополуччя. 84% опитаних по всій планеті почуваються занепокоєними (збентеженими) або стурбованими майбутнім. Зі звіту можна дізнатись про ризики, які з’являються із зміною обставин, розвиваються і потім відходять тощо.

Наприклад, у дворічній перспективі основним ризиком названо подорожчання вартості життя, спровоковане пандемією COVID-19 і війною росії в Україні. На другому місці – природні катастрофи, зокрема пов’язані з екстремальними температурами. Далі у п’ятірці основних ризиків – підвищення геоекономічної кон­фронтації, провал спроб пом’якшити зміни клімату та подальша поляризація суспільства. Також у списку – поширення кіберзлочинів і масштабна вимушена міграція.

Ми живемо у світі постійної кризи. Це явище не є для нас чимось загрозливим, оскільки стало нашим щоденним відчуттям. Ми переживаємо пандемію COVID-19, інфляції та енергетичні кризи, геополітичні конфлікти (наприклад, війна в Україні), зміни клімату. Є проблеми, які були й залишаються: голод, злидні, мерзлота, ожиріння, інші захворювання сучасного світу. Це все впливає на наш стан, адже ми – люди, і в нас є душа, серце, з’являються емоції, ми переживаємо за дітей тощо.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), депресія і тривога коштують світовій економіці трильйон доларів на рік через втрату продуктивності. Але ВООЗ також виявила, що на кожен долар, витрачений на лікування поширених проблем із психічним здоров’ям, припадає 4 долари у вигляді поліпшення здоров’я та продуктивності праці.

За даними досліджень, 62% працівників у всьому світі відчувають стресові стани, а 32% вже мають захворювання. За даними організації, яка підтримує роботодавців, психічні проблеми на робочих місцях у 41% працівників пов’язані з навантаженням, використанням електронної пошти, зуму, автоматизацією, діджиталізацією. Усі думали, що це полегшить роботу, а виходить – навпаки. У 35% – працівників з мобінгом, утисками, негативними взаєминами у колективі, у 18% – з дисбалансом між особистим життям і роботою. Проблема серйозна, до того ж ця тема залишається табуйованою.

Психічне здоров’я – це головна проблема у всьому світі. Про психічне здоров’я ми маємо дбати так само, як про нирки, голову, судини, серце, ноги, тощо. Наш внутрішній стан, наша душа також потребує уваги.

Розповідати про свій депресивний стан у нашому суспільстві не прийнято. Це асоціюється з невпевненістю у собі «можливо, я вже психічно хворий». Досить рідко люди зізнаються у цьому.

Якщо говорити про психіку чоловіків, то традиційне суспільство псує її з дитинства. Чоловіків навчають бути стриманими, сильними, сміливими. Вони є головними в родині й ніколи не плачуть. Але під час випробувань чоловік може не впоратися із хвилюванням, сумнівами чи страхом, хоча це абсолютно природно. Змалку хлопчиків заспокоюють: «Не плач. Ти ж чоловік». Із часом така поведінка призводить до того, що чоловіки не проявляють власних почуттів. Але, на думку психотерапевтів, пригнічення сильних емоцій призводить до погіршення фізичного здоров’я. З погляду виживання ліпше, щоб чоловік «прокричався», поплакав, бо інакше це може його в буквальному сенсі вбити. Суспільство забуває, що чоловіки насамперед люди, а не герої. Те, що їм з дитинства забороняли відчувати природні емоції, не зробило їх залізними істотами. Треба розуміти, що в частини чоловіків слабка психіка, а це фактично унеможливлює «шлях воїна». Такі чоловіки будуть корисніші, якщо працюватимуть на перемогу в тилу.

Чоловікам важче зізнаватися у своїх проблемах. Але вони так само, як жінки, можуть бути в депресивному стані. Бувають моменти, коли немає бажання йти на роботу, але треба, бо ти ж чоловік і тобі потрібно годувати сім’ю.

Нам потрібно змінювати себе. У нас сьогодні депресія проявляється посмішкою. Багатьох з нас виховували так, що про свої проблеми не можна розповідати, а вихваляти себе – це погано тощо... Коли в людини запитуємо: «Як справи?», – зазвичай, у відповідь чуємо: «Добре». Але важливим є в цей момент відчути інтонацію, з якою це сказано, подивитися в очі, які розкажуть про емоційний стан. Люди часто імітують, що їм добре. Дуже важко розпізнати їхній справжній стан.

Zinaida Yakymenko

Mental health at work

The importance of mental health at work. What are psychosocial hazards and risks and how to make the work environment healthy. Based on the materials of the technical webinar "Mental Health" with the participation of international trainer, head of the European School of Risk Management Jannet Arshimova.

Статтю повністю читайте в журналі № 9/2023 та Кабінеті охорони праці

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда