Редакція журналу «Охорона праці»

Новий Технічний регламент на косметичну продукцію

05.03.2021

Заборона тестування на тваринах і втричі більший перелік недозволених речовин: ухвалено нові вимоги до косметичних засобів.

Початок 2021 року для вітчизняної косметичної індустрії позначився важливими змінами: 20 січня відбулося засідання Кабінету Міністрів України, на якому нарешті ухвалили новий Технічний регламент на косметичну продукцію (далі – Технічний регламент). Тепер українці будуть користуватися косметичними товарами, які відповідатимуть сучасним європейським вимогам.

Згідно з цим Технічним регламентом кос­метичну продукцію внесено до переліку видів продукції, щодо яких здійснюється державний контроль. Забезпечуватиме його Держлікслужба, яка також здійснює нагляд за медичною продукцією.

ПЕРЕДІСТОРІЯ

Ще наприкінці 2019 року на сайті Міністерства охорони здоров’я України було оприлюднено проєкт постанови КМУ «Про затвердження Технічного регламенту на косметичну продукцію». У документі містилися принципово нові вимоги до косметичної продукції, яка реалізовуватиметься в Україні. Проєкт обговорювали понад рік, і зрештою його було схвалено.

Варто зауважити, що до прийняття Технічного регламенту обіг косметичної продукції в Україні регулювали Державні санітарні правила і норми безпеки продукції парфумерно-косметичної промисловості. Цей документ був затверджений постановою Головного державного санітарного лікаря ще у 1999   році і сьогодні багато в чому застарів. Для порівняння: до списку заборонених для використання в косметичній продукції речовин дотепер входило 412 найменувань, а в новому Технічному регламенті їх налічується 1383. Інакше кажучи, раніше українські косметичні товари могли містити на 971 небезпечну для здоров’я речовину більше. Відповідно, з ухваленням цього нормативно-правового акта ризик дістати хворобу шкіри чи алергічну реакцію внаслідок застосування косметичного засобу набагато зменшиться.

Постанова набирає чинності через 18 місяців (півтора року) з дня її опублікування, тобто вступить у силу в серпні 2022 року.

У ЧОМУ СУТЬ ЗМІН

У Технічному регламенті крім розширеного переліку заборонених речовин у косметиці прописано нові вимоги до маркування, до речовин, консервантів, барвників та УФ-фільтрів, що дозволені, а також список методів, альтернативних тестуванню на тваринах.

  1. Українці більше не будуть користуватися косметикою, яку тестують на тваринах. Зоозахисні організації всього світу давно порушують цю проблему. Адже тестування на тваринах часто полягає в застосуванні надзвичайно жорстоких методів, що завдають їм болю та страждань і найчастіше призводять до їх загибелі. Відтепер згідно з новим Технічним регламентом виробники повинні будуть використовувати альтернативні методи тестування – тести на моделях людської шкіри, з використанням білкової мембрани тощо.
  2. Перелік заборонених речовин у косметиці буде аналогічним затвердженому у Європейському Союзі. Це ще один крок у межах спільних угод між Україною та ЄС. Слід зазначити, що Регламент (ЄС) № 1223/2009 Європейського Парламенту і Ради на косметичну продукцію був ухвалений ще у 2009 році, але вступив у силу лише у 2013 році. Отже, європейським виробникам було надано перехідний період для адаптації до нових вимог. Постачальники та виробники косметичної продукції для України також матимуть час змінити технології виробництва. Надалі ж вимоги до виробництва косметичної продукції будуть спільними для ЄС та України. Проте після запровадження новацій деякі європейські компанії постачають свої товари до країн, в яких ще не діють ці обмеження. Так можуть вчиняти й українські виробники.
  3. Уводиться важливе поняття відпові­дальної особи – уповноваженого представника (фізична або юридична особа), який забезпечуватиме дотримання всіх вимог нового Технічного регламенту. Для введення продукції в обіг відповідальна особа має забезпечити проведення її експертної оцінки із залученням спеціалістів та експертів у сфері медицини або фармації. Якщо якісь показники не відповідатимуть вимогам регламенту, то продукцію не буде допущено в продаж.

За матеріалами ТОВ «Захист ЛТД»

Статтю повністю читайте в журналі № 3/2021

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»