Небезпечний свинець
13.08.2021Свинець – це небезпечна речовина, його потрапляння в організм може спричинити незворотні наслідки для здоров’я. Керівники повинні забезпечити максимальний захист від його впливу як працівників, так і тих, хто може опинитися в зоні потенційного забруднення.
Ми продовжуємо ознайомлювати читачів з літературою наших західних колег щодо профілактики травматизму та гігієни праці на робочих місцях. Публікуємо розробку Канадського центру з безпеки та гігієни праці (www.ccohs.ca) Інші розробки опубліковано: про зниження ризиків під час роботи в замкнутих просторах – у додатку до журналу № 10/2020; про те, як позбутися плісняви у приміщеннях, – у журналі № 4/2021; про улаштування аварійного душа і станції для промивання очей – у додатку до журналу № 4/2021.
Де в будівлях може бути свинець?
Свинець використовують для промислових і комерційних цілей, насамперед тому, що він доступний і з ним легко працювати. Він міститься в матеріалах, використовуваних у роботі будівельників, сантехніків, електриків, дизайнерів інтер’єру, малярів та ін. Може міститися в таких матеріалах:
- акустичні демпфірувальні перегородки;
- додатки до латуні та інших сплавів;
- акумулятори та батарейки;
- оболонка кабелю й дроту;
- чавунні труби, прокладки та з’єднання;
- припій (сантехніка й електрика);
- боєприпаси;
- декоративні елементи;
- скло та віконний профіль;
- свинцеве скло, вітражі;
- тонувальний розчин для облицювання каменю кінця XIX – початку XX століть;
- фарба та покриття поверхонь;
- радіаційний захист;
- ґрунтовка для конструкційної сталі.
Як свинець може потрапити в організм?
Вдихання. Часточки свинцю, які є в повітрі у вигляді диму та пилу, людина може глибоко вдихати в легені, якщо вони досить малі, наприклад менше від п’яти мікрометрів (тобто п’яти мільйонних частин метра). Більші часточки затримуються у верхніх дихальних шляхах, виводяться з легенів, і згодом людина їх ковтає.
Ковтання. Може статися, якщо свинець потрапив у їжу або напої, а також під час вживання їжі або куріння немитими руками.
Значна частина свинцю після вдихання або ковтання потрапляє в кровотік. Потрапляючи в кров, свинець циркулює по організму й накопичується в органах і тканинах. Частина свинцю виводиться з організму, але частина залишається в крові й тканинах. Його кількість збільшується, якщо організм поглинає більше свинцю, ніж виділяє. Свинець, що залишається в тканинах, може повільно спричиняти незворотні ушкодження спочатку окремих клітин, а потім органів і систем.
Під час виконання яких завдань можна зазнати впливу свинцю?
Під час виконання будь-якого завдання. Найбільшого ризику впливу свинцю зазнають ті, чия робота пов’язана з обробкою заліза, будівництвом, знесенням, фарбуванням, сантехнічними роботами, зварюванням, установкою і ремонтом систем опалення та кондиціонування повітря, технічним обслуговуванням і ремонтом будівель, електрикою, теслярськими роботами, ремонтом і реконструкцією.
Операції, під час яких потенційно можливий вплив свинцю:
- абразивоструменеве очищення;
- демонтаж, оновлення, ремонт, зварювання, різання, спалювання, нанесення або видалення (наприклад, за допомогою зішкрябування, шліфування, термофена тощо) фарб і поверхневих покриттів, які містять свинець;
- плавлення свинцю;
- роботи з будівельним розчином, що містить свинець;
- паяння;
- установлення або демонтаж свинцевих виробів (свинцеві панелі, свинцева плівка).
Статтю повністю читайте в журналі № 8/2021