Редакція журналу «Охорона праці»

Інфікування – ще не профзахворювання

09.12.2020

У Порядку № 337 надано чітке визначення:

  •  що таке гостре професійне захворювання;
  •  як та в які строки в разі інфікування мають діяти потерпілий працівник, його керівник, адміністрація, заклад охорони здоров’я, роботодавець;
  •  умови, за яких призначають комісію з розслідування;
  •  процедури, яких потрібно дотримуватися у разі, коли гостре профзахворювання підлягає спеціальному розслідуванню тощо.

Комісія підприємства (установи, організації) проводить розслідування випадку профзахворювання згідно з Порядком № 337 протягом п’яти робочих днів від дня її утворення. У разі неможливості дотримання цього терміну, роботодавець зобов’язаний в останній день розслідування подати до теруправління Держпраці лист з поясненням причин і проханням дозволити подовжити п’ятиденний термін.

На практиці більшість випадків подовження розслідувань пов’язана з тим, що потерпілі медичні працівники у цей період перебувають на амбулаторному лікуванні або у стаціонарних відділеннях і зобов’язані уникати контактів, щоб не інфікувати оточення. Це внеможливлює їх запрошення на перше засідання комісії з розслідування до співпраці, як цього вимагає Порядок № 337, отримання від них письмових пояснень щодо обставин їхнього інфікування та підписання протоколу.

Якщо з тих чи інших причин свідки не можуть надати пояснення, або їхня інформація є неповною, тоді сам потерпілий працівник повинен докладно описати свій випадок інфікування. Зокрема, вказати період свого чергування, які виконував маніпуляції, скільки пацієнтів, хворих на COVID-19, було у відділенні, які заходи щодо запобігання інфікуванню COVID-19 здійснював, з ким контактував, коли його інфікування підтверджено лабораторно. За усіма даними, інкубаційний період захворювання триває близько 10–14 днів, тому описувати слід саме роботу в цей проміжок часу. Така інформація потрібна для того, щоб комісія могла встановити обставини, за яких відбулось інфікування, визначити вид події, причини та скласти акт форми Н-1.

Оксана Тимкіна, начальник відділу інспекційної діяльності та розслідування нещасних випадків на виробництві Управління Держпраці у Рівненській області

Повний текст статті читайте в журналі № 12/2020

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»