Редакція журналу «Охорона праці»

​Гігієна праці на швейному виробництві

03.12.2020

Обираючи професію швачки, важливо знати, що така, на перший погляд, нескладна робота може стати причиною розвитку в працівниць професійних захворювань.

Робота швачки за важкістю праці належить до категорії робіт середньої важкості. Проте людина, що працює на швейному виробництві, має бути фізично витривалою. Крім того, вона повинна мати гарний зір, контролювати свій психічний та емоційний стан, бути акуратною, старанною, мати розвинений естетичний смак.

Важливо знати про загрози для здоров’я працівників на швейному виробництві. Розглянемо небезпеки, які чатують на швачок на робочому місці.

ЗАХВОРЮВАННЯ ОПОРНО-РУХОВОГО АПАРАТУ

Виробництво одягу пов’язано з виконанням монотонних, повторюваних на великій швидкості операцій, тривалим перебуванням у незручній або фіксованій робочій позі. Тому працівники швейного виробництва схильні до професійних захворювань опорно-­рухового апарату (захворювання ділянок шиї, спини, верхніх і нижніх кінцівок: остеохондроз, артрит та інші).

У швачок нерідко розвивається кілька таких захворювань одночасно, часто з ураженням м’яких тканин (наприклад, тендиніт – запалення тканини сухожилля) і в поєднанні із защемленням нерва (наприклад, синдром зап’ястного каналу), часто розвиваються радикулопатії.

НЕБЕЗПЕКА, ПОВ’ЯЗАНА З ВИКОРИСТАННЯМ ХІМІЧНИХ РЕЧОВИН

Прогумовані тканини, які використовують для виробництва одягу, що не мнеться, можуть виділяти формальдегід.

Формальдегід викликає подразнення слизових оболонок очей, верхніх і нижніх дихальних шляхів. Наявність цієї хімічної речовини

в повітрі на робочому місці може спричинити розвиток у працівників професійної астми. Із впливом формальдегіду пов’язують також виникнення ракових захворювань дихальних шляхів.

Найвищий ризик для здоров’я працівників виникає під час крою (виділення хімічної речовини максимальне, коли рулони тканини розгортають); під час прасування (нагрівання сприяє вивільненню формальдегіду із залишків гуми) і, зрештою, у виробничих приміщеннях, де обробляють великі кількості тканин, на складах і в торговельних приміщеннях. Система вентиляції в багатьох випадках або недостатньо ефективно працює, або взагалі несправна. За підвищення температури пари хімічної речовини виділяються більше та швидше, і через неефективну систему вентиляції в приміщеннях може значно збільшуватися концентрація формальдегіду в повітрі робочої зони.

Робітники, зайняті на виробництві готових текстильних виробів, контактують з органічними розчинниками. Розчинники типу перхлоретилена, трихлоретилена і трихлоретана часто застосовують в апретурних цехах для видалення дефектів фарбування. У деяких ­виробництвах досі використовують бензол. Особливо небезпечним розчинником є диметилформамід, який застосовують для виготовлення водостійкої тканини. Унаслідок впливу цих речовин на організм людини можуть розвинутися дерматити, токсикоз печінки, ураження центральної та периферійної нервової системи.

Вадим Хорошев, військовослужбовець ЗСУ, колишній головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Миколаївській області

Повний текст статті читайте в журналі №2/2020

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»