Білько Тамара

Аптечка для надання домедичної допомоги на виробництві

10.04.2020

Аптечка домедичної допомоги має забезпечити можливість зберегти життя і здоров’я потерпілого до прибуття екстреної медичної допомоги. Комплектують аптечку відповідно до специфіки кожного підприємства.

Вимоги щодо організації та забезпечення надання первинної медичної допомоги населенню визначає Порядок № 504.

Більшість випадків погіршення стану здоров’я та травмування на виробництві потребує негайного виклику служби екстреної медичної допомоги та надання домедичної допомоги, тобто безпосередньо на місці події.

Відповідно до ст. 12 ЗУ «Про екстрену медичну допомогу» особами, які зобов’язані надавати домедичну допомогу людині у невідкладному стані, є: рятувальники аварійно-рятувальних служб, працівники державної пожежної охорони, працівники органів та підрозділів міліції, фармацевтичні працівники, провідники пасажирських вагонів, бортпровідники та інші особи, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні володіти практичними навичками надання домедичної допомоги.

Порядок підготовки та підвищення кваліфікації цієї категорії осіб визначає постанова КМУ № 1115, яку конкретизує наказ МОЗ № 346.

Найчастіше на підприємстві людина зазнає таких ­пошкоджень, як:

  • раптова зупинка кровообігу внаслідок серцевої ­недостатності або інсульту;
  • поранення, ускладнене критичною кровотечею ­(венозною або артеріальною);
  • опіки та обмороження різних частин тіла та обличчя;
  • травми опорно-рухового апарату;
  • пошкодження хребта.

Тому одним із заходів, спрямованих на підвищення рівня безпеки на виробництві, є навчання працівників алгоритмів надання домедичної допомоги, застосування яких допоможе зберегти життя потерпілим до приїзду фахівців-медиків. Для вдосконалення надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах наказом МОЗ № 398 було затверджено 28 порядків надання домедичної допомоги постраждалим залежно від характеру їх травмування.

Для якісного та вчасного надання допомоги кожен підрозділ, офіс або виробничий майданчик потрібно забезпечити аптечкою домедичної допомоги. Працівників важливо навчити, як правильно користуватися наявними в них засобами і приладдям.

Тамара Білько, канд. біол. наук, доцент кафедри ОП та інженерії середовища Національного університету біоресурсів і природокористування України, відмінник освіти.

Олег Картавий, директор тренінгової компанії «Центр спеціальної підготовки»

Повний текст статті читайте в журналі № 4/2020

Експерт Білько Тамара