Редакція журналу «Охорона праці»

​Якість повітря у приміщенні: як позбутися плісняви

17.11.2020

Чорні цятки, плями на стінах або меблях, відклеєні шпалери... Усе це ознаки того, що у вас у приміщенні з'явилася пліснява. Пліснява призводить до виникнення серйозних проблем зі здоров'ям. Як з цим боротися – рекомендації Канадського центру з безпеки та гігієни праці.

Чому в будівлях з'являється пліснява?

Пліснява у природі потрібна для розкладання листя, деревини та інших залишків рослин. Ці мікроорганізми можуть проникати в будівлю безпосередньо або у вигляді спор, із повітрям. У будівлі пліснява здебільшого росте на дерев'яних поверхнях, гіпсокартоні, штукатурці, оббивці, тканинах, шпалерах, драпіровці, плитці на стелі та килимових покриттях.

Головним фактором є волога, оскільки її потребує пліснява. Тому найчастіше вона з'являється в підвалах, ванних кімнатах і кухнях.

У сучасних будівлях пліснява може з'являтися внаслідок:

– затоплення;

– протікання даху, протікання в підвалі або водопроводі;

– наявності герметичних конструкцій, що не пропускають вологу;

– надмірної вологості.

Які бувають види плісняви?

Вид плісняви, що з'явилася в будівлі, не має значення. Центри з контролю і профілактики захворювань наголошують, що всі плісняві гриби потрібно видаляти, щоб уникнути ризику для здоров'я.

Найпоширеніші види плісняви в будівлях:

– Ulocladium – четверта група патогенності, вражає не тільки матеріали, але й продукти. Дуже вимогливий до наявності вологи.

– Cladosporium – на початковій стадії безбарвний, пізніше може бути різного кольору. Найбільш небезпечний для насіння і рослин, не вимогливий до вологи, може розвиватися за низьких температур.

– Penicillium – деякі штами, такі як Penicillum marneffei, Penicillium spp. належать до 3 і 4 групи патогенності та становлять істотну небезпеку для здоров'я людей.

– Alternaria – дуже поширений грибок 4 групи патогенності. Найчастіше вражає фрукти й овочі, але може рости на шкірі й у дихальних шляхах людини. Іноді має сіре забарвлення, налічує приблизно 300 штамів.

– Aspergillus – належить до вищих пліснявих грибів, і залежно від типу – до 4 або 3 групи патогенності. Цей вид плісняви спричиняє в людей і тварин аспергильоз. Найчастіше живе у приміщеннях.

– Chaetomium – часто спричиняє в людей алергію. Найбільш небезпечне його потрапляння до травного тракту.

Як пліснява впливає на здоров'я людини?

За наявності плісняви в людей не завжди виникають проблеми зі здоров'ям. Але де в кого вдихання її частинок або спор може спричинити проблеми із здоров'ям або погіршити певні стани здоров'я.

До того ж багато видів плісняви виробляють мікотоксини. Мікотоксини – це метаболіти, або побічні продукти плісняви, токсичні для людини. Вони можуть повільно ослаблювати імунну систему, спричиняти алергічні або респіраторні проблеми.

Найчастіше реєструють такі симптоми:

– подразнення очей, носа, горла;

– кашель або закладеність;

– загострення астми;

– утома;

– головний біль;

– проблеми з концентрацією уваги.

Пліснява також може посилювати симптоми алергії, зокрема хрипи, закладеність у грудях, задишку, закладеність носа, подразнення очей. Люди з ослабленим імунітетом або ті, що одужують після операції, зазвичай більш схильні до проблем із здоров'ям, які спричиняє пліснява.

Переклала Оксана Штоляр, журналіст

Повний текст статті читайте у журналі № 1/2021

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»