Редакція журналу «Охорона праці»

День відкритих дверей у Європейській школі керування ризиками Джаннет Аршимової

04.09.2024

2 вересня відбулася наша онлайн-зустріч з абітурієнтами, студентами та випускниками Європейської школи керування ризиками Джаннет Аршимової «Майбутнє безпечної праці. День відкритих дверей у Європейській школі керування ризиками Джаннет Аршимової».

Краще подивитися зустріч у запису повністю, бо в листі не передати атмосфери, емоцій, та й змісту повністю не можна передати. А втім, ми вирішили коротенько в цитатах передати вам трохи змістовних речей.

Джаннет Аршимова

«Я розповім про чотири рівні, чотири модулі Школи.

Перше. Обов'язково. Системне управління. Без якого неможливо. Системне управління – правильне розуміння: як розвивати системи, з чого складаються кроки, як дивитися на організацію з висоти пташиного польоту. Цього так не вистачає хорошим фахівцям. Я дуже часто бачу, як фахівці роблять щось, як мурахи: тут трошки, тут трошки, тут трошки. Але саме системне управління допомагає бачити все загалом, у комплексі. Кожен фахівець з охорони праці, який себе поважає, має добре розумітися на системах. Це основа. Без цього ніяк не можна. Тобто, я хочу бути впевнена, що наші студенти отримують саме системне управління.

Друге –- це управління ризиками. Управління ризиками – основа західноєвропейської структури управління. На цьому етапі ми поки що робимо тільки операційні оцінки ризиків. GSA і так далі. У майбутньому ми розширюватимемо цю частину. Тобто, буде обов'язково керування ризиками – рівень два, де я б хотіла, щоб ми дали зовсім інший рівень оцінкам ризиків. Тобто, ми будемо робити стратегічні ризики, управління підрядниками, стратегічні управління невідомістю. Зовсім нова тема – управління невідомістю. Це зовсім не управління ризиками – це управління шансами й можливостями. У майбутньому це нас чекає. На сьогоднішній день нам потрібно, щоб наші студенти впевнено опанували перший крок.

Третє і четверте.  Ментальне здоров'я і лідерство. Що означає бути лідером? В обох модулях Школи – і ментальне здоров'я, і лідерство – ми говоримо про систему на підприємстві. Але ще є додатковий компонент – як розвивати лідера в собі. А також як самому працювати з безпекою, пов'язаною з ментальним здоров'ям.

Чотири основні напрями поки що залишаються. У майбутньому у нас дев'ять напрямів. На сьогодні потрібно опанувати перші кроки».


Сергій Росс

«Дякую всім, що віднайшли час і розумієте потребу розвиватися. Час бути тут і розуміти, що треба розвиватися, тому що саме завдяки таким фахівцям, як ви буде рухатись система. Цього не зробить для нас ані інспектор Держпраці, ані аудитор, ніхто для вас цього не зробить. Це маєте зробити ви самі.

Це не просто взяти й скласти на папірці якусь матрицю і сказати: «Дивіться, ось у мене є!» Це зовсім не про це! Має бути такий живий інструмент, який щодня надавав би вам результат, щоб ви розуміли й навчили інших зрозуміти: а що ж робити з цими ризиками, як ми їх збираємося оцінювати, для чого це взагалі нам треба? Чим ми збираємося керувати в умовах обмеження ресурсу, часу, обмеження в людях? Тут найголовніше, що все те, що відбуватиметься в цій Школі, має абсолютно практичний складник: усе це ви зможете застосувати у своїй роботі, знайти відповіді на свої запитання, почати будувати, змінювати або доповнювати систему. Дуже важливо вийти саме з тим, що надалі можна буде засвоювати у своїй праці та здобувати результати. Розуміти, що інструмент, який ви обираєте, НЕ врятує вас від 100 подій зі 100. Немає такого інструменту, ніякої оцінки ризиків, щоб застрахувати себе на 100%. Проте найголовніше розуміти, що цей інструмент – це уникнення повторення одних і тих самих випадків. Оце дуже важливо».


Віталій Цопа

«Дуже актуально на сьогодні – психологічне здоров’я. Я гадаю, що стандарт щодо психосоціальних ризиків направлений на зменшення втрат життя і здоров’я, пов’язаних з небезпечними чинниками, які пов’язані із психосоціальними ризиками. І важливо усвідомлювати, що психосоціальні ризики напряму впливають на професіональні ризики. Наприклад, хіба психологічний стан працівника, який працює на висоті, не впливатиме на ймовірність настання якоїсь небезпечної події чи на ступінь тяжкості? Це взаємний процес, який потрібно розглядати не тільки з погляду втрат психологічного стану, а з погляду збільшення тих нещасних випадків, які пов’язані з професіональними небезпеками».


Докладно про Школу дивіться у повному запису вебінару «Майбутнє безпечної праці. День відкритих дверей у Європейській школі керування ризиками Джаннет Аршимової», який у доступі за посиланням

І у вас залишилося 8 днів для реєстрації у Європейську школу керування ризиками Джаннет Аршимової, яка розпочинає свої заняття з 12 вересня 2024 року.

Зареєструватись


ПІДТРИМКА ONE PERCENT SAFER FOUNDATION

У 2024 році Школа отримала підтримку від проєкту One Percent Safer. Грант дає змогу забезпечити безплатне навчання для певних категорій спеціалістів. Завдяки проєкту One Percent Safer у нашій Школі у 2024 році безплатно навчалися 14 фахівців з безпеки праці.

Можливості для студентів - безплатне навчання доступне для:

1. Фахівців з безпеки праці з інвалідністю.

2. Викладачів, реабілітологів та інших фахівців, які працюють з особами з інвалідністю.

3. Роботодавців або представників підприємств, що облаштовують робочі місця для осіб з інвалідністю.

Проєкт One Percent Safer

One Percent Safer  – це не просто благодійна організація, а справжній оберіг для нашого світу. Книга «На один відсоток безпечніше» змінює бачення щодо безпеки життя. Усі прибутки від її продажу йдуть на підтримку безпеки праці.

Європейська школа керування ризиками Джаннет Аршимової пропонує унікальну можливість отримати знання та навички для ефективного керування ризиками. Долучайтеся до нас – зробіть свій внесок у безпечне майбутнє України!

Хочу пільгу

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»