Фандєєв Олександр

Війна навчила мобілізувати всі сили

16.08.2023

Україна неодмінно переможе! Бо всіх свідомих українців об’єднує велике бажання звільнити нашу землю від рашистської погані. Про таке подумалось, коли побачив на майданчику підприємства з видобутку залізорудної сировини ТОВ «Рудомайн» готову до відправки на фронт партію пікапів.

ТОВ «Рудомайн»українське підприємство, що займається видобутком та збагаченням залізної руди відкритим способом. Руду тут виробляють із застосуванням сухої магнітної сепарації. Вона призначається для переробки на металургійних підприємствах, в агломераційному виробництві і як добавка під час виробництва цементу. Із 2005 року компанія переробила понад 20 мільйонів тонн некондиційних руд Криворізького залізорудного басейну. Стратегія розвитку підприємства містить два основні напрями: поточна виробнича діяльність та перспективна переробка руд у високоякісні залізорудні концентрати.

На початку повномасштабного вторгнення країни-агресора підприємство, як розповів Олександр Загреба, заступник директора з охорони праці та пожежної безпеки ТОВ «Рудомайн» (Кривий Ріг Дніпропетровської обл.), передало захисникам власні 4 автомобілі та автобус. І відтоді продовжує допомагати такими потрібними нашим військовим транспортними засобами. Адже автомобілі на фронті «живуть» від 2 тижнів до 2 місяців, і потреба в них постійна. Загалом підприємство від початку війни надало допомоги силам оборони України приблизно на 50 млн грн.

Керівники структурних підрозділів Рудомайн, служби, відповідальні за відвантаження продукції, за розрахунки, кілька місяців від 24 лютого 2022 р. працювали без вихідних. Було організовано виготовлення засобів захисту та оборони для військових і тероборони міста. Війна, за словами Олександра Миколайовича, навчила цінувати кожну мить життя, близьких людей, друзів, колег, а також мобілізувати у потрібний час усі сили. Колектив підприємства згуртувався і готувався до оборони міста та спротиву окупантам. Брав участь у будівництві захисних споруд на лініях оборони міста. Надавав матеріали та важку техніку для будівництва блокпостів, укріплення оборонних позицій та захисту критично важливих об’єктів інфраструктури. Підприємство закупило ліжка та передало їх місту для розміщення біженців, які постраждали від агресії росії і яких приймає Кривий Ріг. Рудомайн ініціював також передачу гуманітарного вантажу до Донецької та Херсонської областей. Близько 200 його працівників нині боронять Батьківщину на фронті.

Та й у тилу є місце подвигам. У вересні минулого року орки поцілили в дамбу Карачунівського водосховища. Унаслідок цього рівень води в річці Інгулець піднявся на 2–3 метри, частину міста затопило. Аби подолати наслідки обстрілу, було організовано допомогу місту в будівництві тимчасових дамб, водії самоскидів підвозили до місця пошкоджень гірничу масу з відвалів підприємства, з якою далі працювали екскаваторники. Ворог не припиняв обстрілювати дамбу, працювала ППО, а люди продовжували виконувати роботу, ризикуючи життям і здоров’ям. Відзнаки за мужність і героїзм мер міста вручив відважним працівникам у кар’єрі, прямо на їхніх робочих місцях.

…На підприємство Олександр Миколайович прийшов чотири роки тому, коли тут працювали 250 людей, і ніхто тоді й уявити не міг, що повномасштабна війна можлива. Сьогодні в компанії 1270 працівників. Разом з нарощуванням виробничої потужності та чисельності персоналу розвивалася і трансформувалася служба ОП і ПБ Рудомайн. Збільшилися обсяги роботи працівників служби, пов’язаної з проведенням навчання та інструктажів, періодичних медоглядів, атестації робочих місць за умовами праці, отриманням дозволів і декларацій на виконання робіт підвищеної небезпеки, забезпеченням ЗІЗ, оцінюванням ризиків і створенням безпечних умов праці, перевірками дотримання працівниками вимог і правил з охорони праці тощо.

Попри воєнний час компанія не шкодує коштів на заходи щодо безпеки та здоров’я на роботі (БЗР), зокрема, – на навчання працівників. Водночас звертає увагу на те, щоб знання й навички були корисними з погляду практичного застосування, правильної організації робочого місця та безпечного виконання робіт.

Статтю повністю читайте в журналі № 8/2023

Oleksandr Fandeyev

The war taught us to mobilize all our forces

Rudomine LLC is a Ukrainian company engaged in open-pit iron ore mining and processing. The company's experience in HSE in iron ore mining, labor safety, and environmental protection.

Журналіст Фандєєв Олександр