Колесник Сергій

Сторонній не чужий

15.06.2021

Питання безпеки руху територією підприємства, зокрема для водіїв сторонніх організацій, є проблемним. Як його вирішують в адміністрації Одеського морського порту, ділиться начальник служби охорони праці Андрій Куліков.

Протяжність головних автомобільних доріг на території Одеського морського порту становить 12,3 км, залізничних колій – 21 км. Крім цього, є кілометри пішохідних доріжок, під’їздів, причалів (довжина причальної лінії – 10,2 км) та інших шляхів руху транспорту і пішоходів. У порту функціонує унікальна транспортна естакада (довжиною понад 6 км), що з’єднує перевантажувальні комплекси порту і заміські траси, минаючи завантажені транспортним потоком міські вулиці.

Виробничий процес на багатьох підприємствах (у портах, на терміналах, переробних підприємствах та ін.) передбачає заїзд на їхню територію транспортних засобів.

Так, на територію Одеського морського порту щодоби заїжджає приблизно 1,5 тис. вантажних автомобілів сторонніх організацій. А також багато легкових, службових транспортних засобів, транспорту підрядників та іншої колісної техніки.

В Одеській філії ДП «Адміністрація морських портів України» (далі – ОФ ДП «АМПУ») вступний інструктаж проводять з усіма категоріями осіб, передбаченими у Порядку проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05). Але до пандемії коронавірусу за тим же принципом інструктаж проводили також іншим особам, які отримували постійні перепустки на територію порту. У певні періоди року кількість таких осіб становила понад сто щоденно, що спричиняло значне навантаження на службу охорони праці.

Розроблений на підприємстві у формі відеофільму вступний інструктаж, з подальшою реєстрацією у відповідному журналі з охорони праці проводять лише особам, зазначеним у Порядку. Решта осіб, які отримують постійну або тимчасову перепустку в порт, зокрема водії, ознайомлюються під підпис з такими документами:

  • Положення про правила поведінки та основні заходи безпеки на території Одеського порту та об’єктах ОФ ДП «АМПУ»;
  • Положення про організацію дорожнього руху на території ОФ ДП «АМПУ»;
  • Схема безпечного руху пішоходів та транспорту по території Одеського морського порту;
  • Cхема розміщення дорожніх знаків на території порту.

Зазначені внутрішні акти підприємства розроблено в межах діючих систем управління охороною праці та управління безпекою дорожнього руху, а також затверджено наказом начальника ОФ ДП «АМПУ».

Статтю повністю читайте в журналі № 7/2021

Кореспондент Колесник Сергій