Фандєєв Олександр

Охорона праці є – спеціальності немає

19.06.2023

На сьогодні в закладах вищої освіти (далі – ЗВО) не проводиться підготовка здобувачів вищої освіти за спеціальністю «Охорона праці» – її ліквідували 2015 року. Проте освітяни вимагають повернути не лише її, а й обов’язкове вивчення всіх безпекових дисциплін – з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту – в усіх ЗВО України.

Нагадаємо, що до 2014 р. організацію навчання з питань безпеки здобувачів освіти в усіх ЗВО України регламентував спільний наказ Міністерства освіти і науки України, Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та Державного комітету з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 21.10.2010 № 969/922/216 «Про організацію та вдосконалення навчання з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту у вищих навчальних закладах України».

У 2014 р. згідно з постановою КМУ від 30.05.2014 № 590-р цей наказ було скасовано. На тій підставі, що низка законів України та постанов КМУ, з якими пов’язаний цей наказ, втратили чинність, колишні МНС та Держгірпромнагляд були перейменовані, тож виникла потреба узгодити документ із чинним законодавством.

Натомість нового нормативного акта, який регламентує обсяги викладання безпекових дисциплін у ЗВО, ухвалено не було. Що призвело до різкого скорочення або й цілковитого вилучення з навчальних програм здобувачів вищої освіти всіх безпекових дисциплін. І все це відбувалося вже після анексії Криму та захоплення частини Донецької та Луганської областей російськими окупантами. Тут мимоволі виникає запитання, а кому це вигідно?

Докладний аналіз неправомірності цієї постанови був зроблений у заяві (далі – Заява) представників освітян, масмедіа та громадськості, яка була скерована 18.01.2023 Президенту України, Секретарю РНБО України, т. в. о. голови (на той час) СБУ, Генеральному прокурору України та Директору ДБР України.

На думку активістів, унаслідок звуження протягом 8 років (до повномасштабної збройної агресії рф) обсягів навчання з безпекових дисциплін у всіх закладах вищої освіти не було сформовано достатнього рівня знань із цих питань у населення та відповідних фахівців. Це негативно позначилося на якості підготовки місцевими органами влади захисних споруд, призначених для укриття населення, організації ними евакуації людей із зони воєнних дій. А також на здатності керівників підготувати підприємства, об’єкти підвищеної небезпеки та критичної інфраструктури до функціонування в умовах воєнного стану.

Імовірно, що через невміння надати домедичну допомогу потерпілим (її основи вивчали в межах дисципліни «Безпека життєдіяльності» або як окрему дисципліну, а після 2014 р. вона стала не обов’язковою для вивчення) під час війни загинуло та постраждало багато цивільних людей, серед них дітей.

Звісно, об’єктивно визначити та порахувати людські втрати й економічні збитки, які могли бути спричинені браком основ безпекових знань у громадян, зокрема знань з надання домедичної допомоги, неможливо. Однак автори Заяви до представників державної влади та правоохоронних органів наголошують, що незалежно від того, необдуманими були дії чиновників, які ініціювали та виконували розпорядження КМУ від 30.05.2014 № 590-р, чи умисними, наслідки цього є тяжкими, і ситуацію слід негайно виправляти.

А от охороні праці як окремій спеціальності «дісталося» іще більше. 2015 р. спеціальність «Охорона праці» згідно з постановою КМУ № 266 від 29.04.2015 «Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти» з переліку було вилучено. У деяких ЗВО України вона залишилась як спеціалізація в межах спеціальності «Цивільна безпека».

На перший погляд, нібито нічого критичного, що загрожувало б якісній підготовці для країни спеціалістів з питань охорони праці, не сталося. Підготовку фахівців за спеціальністю «Цивільна безпека» пропонують 48 ЗВО України, і в її межах деякі з них навчають студентів і за освітньою програмою «Охорона праці».

Alexander Fandeev

Health and Safety exists, but there are no specialties

Currently, higher education institutions do not offer training for higher education seekers in the field of "Occupational Safety," as it was abolished in 2015. However, educators demand the reinstatement not only of this specialization but also mandatory education in all safety disciplines, including occupational safety, life safety, and civil defense, in all higher education institutions in Ukraine. The statement from representatives of educators, mass media, and the public, addressing the illegality and harm to societal safety caused by the elimination of this discipline, especially in conditions of a state of war, was sent on 18.01.2023 to the President of Ukraine, the Secretary of the National Security and Defense Council of Ukraine, the Acting Head of the Security Service of Ukraine, the Prosecutor General of Ukraine, and the Director of the State Bureau of Investigation of Ukraine. However, the problem remains unresolved.

Статтю повністю читайте в журналі № 6/2023 та Кабінеті охорони праці

Журналіст Фандєєв Олександр