Цопа Віталій

Нова Рамкова стратегія ЄС з ОЗіБП

13.07.2021

У червні Європейський Союз схвалив чергову Рамкову стратегію з охорони здоров’я і безпеки праці (далі – ОЗіБП) ЄС на 2021–2027 роки (далі – Рамкова стратегія ЄС). З огляду на те, що Україна прямує в Євросоюз, важливо на державному рівні ухвалити свою українську Національну стратегію з ОЗіБП на 2022–2027 роки на основі прийнятої Рамкової стратегії ЄС. Це буде підтвердженням не тільки євроінтеграційного руху України, але й готовності влади до справді революційних та якнайшвидших змін у сфері безпеки та здоров’я на роботі.

У Брюсселі (Бельгія) 28 червня 2021 року Комісія ЄС прийняла нову Рамкову ­стратегію з охорони здоров’я і безпеки праці на період 2021–2027 рр. У ній визначено ключові дії для урядів країн, що потрібні для поліпшення охорони здоров’я і безпеки праці працівників протягом наступних років. У Рамковій стратегії ЄС на 2021–2027 р. наголошено, що:

  • за останні десятиліття було досягнуто прогресу – наприклад, кількість нещасних випадків на виробництві зі смертельними наслідками в ЄС з 1994 по 2018 рік зменшилася приблизно на 70% . Але цього замало, заявляють європейські фахівці з ОЗіБП;
  • незважаючи на цей прогрес, у ЄС у 2018 р. сталося понад 3,3 тис. нещасних випадків зі смертельними наслідками та 3,1 млн нещасних випадків, що не призвели до летального результату;
  • щороку понад 200 тис. працівників помирають від хвороб, пов’язаних з роботою.

Отже, підтримка та вдосконалення стандартів ­захисту працівників є постійною проблемою і водночас нагальною потребою. Крім поліпшення здоров’я ­та добробуту є вагомі економічні аргументи щодо підвищення рівня захисту працівників. Нещасні випадки та захворювання, пов’язані з роботою, коштують ­економіці ЄС понад 3,3% ВВП щороку (у 2019 р. – приблизно 460 млрд євро).

Оновлена Рамкова стратегія ЄС допоможе згуртувати інституції ЄС, держави-члени та соціальних ­партнерів навколо спільних пріоритетів щодо захисту працівників. Дії, визначені в Рамковій стратегії ЄС, також сприятимуть зменшенню витрат на охорону ­здоров’я й допоможуть підприємствам, з-поміж них малим і середнім, стати більш продуктивними, конкурентоспроможними та стійкими.

Головні цілі Рамкової стратегії ЄС на 2021–2027 роки: зміни, запобігання та готовність

Рамкова стратегія ЄС зосереджена на досягненні трьох головних цілей  у період 2021–2027 рр.

  • ЦІЛЬ 1. Прогнозування та управління змінами в новому світі праці на робочих місцях
  • ЦІЛЬ 2. Поліпшення профілактики захворювань та нещасних випадків, пов’язаних з роботою
  • ЦІЛЬ 3. Підвищення готовності до можливих майбутніх загроз для здоров’я працівників

Реалізація цілей Рамкової стратегії ЄС відбуватиметься через:

  • потужний соціальний діалог;
  • посилене формування доказової політики;
  • вдосконалене забезпечення та моніторинг чинного законодавства ЄС;
  • підвищення обізнаності;
  • мобілізацію фінансування для інвестування в ОЗіБП, з-поміж іншого коштом фондів ЄС, таких як Фонд ­відновлення та стійкості та фонди згуртованості.

Рамкова стратегія ЄС також має на меті забезпечити збереження за ЄС лідерської ролі у просуванні високих стандартів ОЗіБП на міжнародному рівні.

Попередня Рамкова стратегія ЄС з питань ОЗіБП на 2014–2020 рр. була зосереджена, зокрема, на профілактиці захворювань, пов’язаних з роботою, вирішенні демографічних змін та імплементації законодавства. Головні досягнення передбачали три послідовні цілі – ­оновлення Директиви про канцерогени та ­мутагени на робочому місці, ­широке впровадження керівних принципів Європейського агентства з ОЗіБП (EU-OSHA) та використання інтернет-інструментів для роботодавців, зокрема щодо COVID-19.

Нова Рамкова стратегія ЄС спирається на думки та пропозиції широкого кола заінтересованих ­сторін. Зокрема, вона містить звіт EU-OSHA про національні стратегії ОЗіБП, доповіді, рекомендації та слухання Європейського парламенту, кілька висновків Європейської Ради, інформацію соціальних партнерів та незалежних експертів, громадські консультації й думку Консультативного комітету з питань ОЗіБП на виробництві (ACSH) та Комітету старших інспекторів праці (SLIC).

Статтю повністю читайте в журналі № 7/2021

Експерт Цопа Віталій