Алексєєв Анатолій

Колірне кодування

01.06.2023

Серед численних інструментів, які використовують для поліпшення безпеки праці, є ефективні та формальні, дороговартісні та доступні. Такі, що відповідають цілям підприємства, і такі, що відволікають ресурси, не приносячи користі, тощо. Одним з інструментів, який має найкращі з наведених вище характеристик, є колірне маркування.

«Колірне кодування» (Color Coding) упродовж десятиліть успішно використовують багато підприємств, серед них відомі міжнародні компанії. Процеси його впровадження та контролю за дотриманням можуть мати розбіжності, іноді істотні, але суть процедури залишається незмінною.

КОНТРОЛЬ СТАНУ БЕЗПЕКИ ВАНТАЖОПІДІЙМАЛЬНОГО Й ТАКЕЛАЖНОГО ОБЛАДНАННЯ

Служби контролю та особи, відповідальні за безпечну експлуатацію обладнання підприємств, часто стикаються з проблемами, пов’я заними зі складністю процедур контролю стану вантажопідіймального й такелажного обладнання.

Усі вантажозахоплювальні пристрої (стропи, скоби, римболти тощо) повинні бути забезпечені маркуванням із зазначенням таких даних:

  • заводський номер;
  • вантажопідіймальність;
  • дата останнього випробування;
  • дата останнього огляду.

На канатних стропах також має бути зазначено найменування підприємства-виробника. Цю інформацію вказують на металевій бирці, що прикріплюється, термін експлуатації якої повинен бути не менше, ніж термін експлуатації відповідного виробу.

Текстильні стропи крім наведених вище позначень повинні бути забезпечені такою інформацією:

  • найменування підприємства-виробника;
  • довжина;
  • вантажопідіймальність для всіх схем стропування;
  • тип чи умовне позначення стропа відповідно до вимог;
  • ТУ або стандарт, відповідно до якого виготовлений строп. Інформацію вказують на зносостійкому тканинному яр лику, який прикріплюють до стропа.

Часто бирки та ярлики розміщують у важкодоступних місцях, де їх складно знайти й перевірити перед виконанням робіт.

ЩО ТАКЕ КОЛІРНЕ КОДУВАННЯ?

Розшифрування умовних позначень та іншої інформації, зображеної на бирках та ярликах, потребує наявності відповідних знань. Тому процес перевірки сертифікації вантажопідіймального і такелажного обладнання здійснює лише спеціальний персонал, що унеможливлює здійснення зовнішнього візуального контролю незалученими працівниками.

Ризикоорієнтований підхід до питань безпеки та здоров’я працівників передбачає залучення до оцінювання виробничих ризиків усіх працівників. Для цього й розроб ляють інструменти та процедури, які передбачають залучення всіх працівників до моніторингу рівня безпеки під час проведення робіт із вантажопідіймальною технікою.

Колірне кодування – це проста у впровадженні та здійсненні контролю процедура, доступна кожному працівнику. Вона не потребує спеціальної підготовки та знань. Передбачається, що під час проведення робіт використовують тільки сертифіковані та перевірені підіймальні пристрої й відповідне обладнання. Усе інше обладнання, у якого закінчився термін експлуатації, що встановлений виробником, компанією або підрозділом, має бути знято з експлуатації.

Система колірного кодування є визнаною міжнародною позитивною практикою, яка допомагає візуально відстежувати статус перевірки на обладнанні. Основна перевага системи в тому, що кожен може візуально відстежити, перевірене те або інше обладнання, чи ні. Вона вказує користувачеві вантажозахоплювальних та інших вантажопідіймальних пристроїв, що відповідна одиниця вантажопідіймального обладнання пройшла технічне випробування, яке проводиться один раз на 6 місяців, на придатність до експлуатації протягом зазначеного терміну.

Колірний код наносять на обладнання відразу після відповідної періодичної перевірки і змінюють через установлені інтервали протягом 6 місяців. Дозволено використовувати тільки таке вантажопідіймальне обладнання, що має дійсний колірний код, за винятком обладнання, яке використовують тільки треті особи і яке має власну прийнятну систему контролю.

Важливо враховувати, що системи колірного кодування на різних підприємствах, а іноді й у різних підрозділах одного підприємства можуть відрізнятися. Тому для усунення ризиків неправильного визначення параметрів рекомендовано стандартизувати кольори та періоди. Для цього в кожному підрозділі або на підприємстві затверджують методику перевірок і колірного кодування для всіх підіймальних пристроїв і обладнання, з якою ознайомлюють усіх працівників, залучених до відповідних робіт.

Статтю повністю читайте в КАБІНЕТІ ОХОРОНИ ПРАЦІ або журналі "Охорона праці" № 5/2023

Експерт Алексєєв Анатолій