Колесник Сергій

Автопідіймач на СТО. Використовуємо відповідно до правил безпеки

20.06.2024

Постановою КМУ від 08.03.2024 № 261 внесено зміни до низки постанов уряду щодо ринкового нагляду. Передбачено повне відновлення перевірок за дотриманням технічних регламентів з безпеки машин і механізмів, зокрема підіймачів для обслуговування транспорту. І це дуже на часі, адже обсяги послуг з техобслуговування автомобілів невпинно зростають. А експлуатація техніки та обладнання на станціях техобслуговування мають бути безпечні.

Аварій та нещасних випадків, пов’язаних з автопідіймачами, в Україні зафіксовано не багато. Очевидно, що до статистики потрапляють тільки тяжкі випадки травмувань, з легкими травмами працівники станцій техобслуговування можуть і не звертатись по медичну допомогу. І роботодавці навряд чи фіксують такі випадки.

  • 14.01.2010 у Костополі на Рівненщині під час падіння автомобіля з підіймача отримав тяжкі травми голови 30-річний працівник, якого в стані мозкової коми доставили до лікарні.
  • 15.06.2018 на СТО в Чернігові сталося падіння автомобіля з підіймача, унаслідок чого працівник отримав тяжку травму голови та доставлений в лікарню.
  • Подібні випадки, зокрема з тяжкими і смертельними наслідками, трапляються і в інших, також і розвинених країнах. Несправні автопідіймачі можуть завдати чималих збитків. Так, у вересні 2023 р. в одному з дилерських центрів США впав з підіймача та зазнав значних пошкоджень спорткар вартістю 100 тис. доларів. Аналогічний випадок стався під час техогляду автомобіля на СТО у м. Апленд (США) 20.07.2020 р.

Легкові автомобілі на сучасних СТО обслуговують вже здебільшого не з оглядової ями, а із застосуванням автопідіймача. Зростання пропозицій цього обладнання на ринку, зокрема вживаного, кількості завезених автомобілів в Україну, також і вживаних, погані дороги та інші причини призводять до збільшення обсягу послуг з технічного обслуговування автомобілів. Та, відповідно, є ризики збільшення кількості аварій і нещасних випадків під час експлуатації підіймачів.

За даними автоекспертів, станом на 2023 р., середній вік легкових автомобілів в Україні становить 23,2 року. Якщо раніше водії переважно самотужки ремонтували свої автомобілі, то останніми роками, коли більшість автопарку в країні – іномарки, їх ремонт та обслуговування здійснюють кваліфіковані спеціалісти на станціях технічного обслуговування автомобілів.

До того ж за кермо сіло багато жінок, особливо під час війни. Адже вміння керувати авто стало умовою виживання, коли потрібно евакуюватися, возити дітей у садочок чи школу, доставляти гуманітарну допомогу з-за кордону тощо. А крутити гайки – то не жіноча справа. Тому кількість СТО в Україні значно збільшилась. За даними платформи OLX, у 2021 р. попит на послуги СТО перевищував пропозиції у 7,6 раза (362 тис. проти 47,3 тис.), а в 2023 р. – у 12 разів. Повернення ж до обов’язкового технічного огляду автомобілів після закінчення дії воєнного стану в країні, яке анонсував уряд, сприятиме ще активнішому розвитку бізнесу у сфері послуг з обслуговування автомобілів.

Аналіз виробничого травматизму за 2023 р. показує, що сфера транспорту (усі види транспорту, крім водного) посідає друге місце серед найбільш травмонебезпечних галузей економіки після СКС, де 48,8% нещасних випадків пов’язані з веденням бойових дій.

До видів подій, що призвели до найбільшої кількості НВ на виробництві, пов’язаних з транспортом, належать пригоди під час руху транспортних засобів, падіння потерпілого та падіння, обрушення, обвалення предметів, матеріалів.

Під час цих подій травмовано 207 осіб (66,7% від усіх зареєстрованих виробничих НВ). Серед причин цих НВ переважають організаційні – 55–70%. Технічні причини – 12–20%, психофізіологічні – 15–25% від загальної кількості.

Найпоширенішою організаційною причиною є невиконання вимог інструкцій з охорони праці – 35–40% від загальної кількості травмованих осіб. На другому місці – невиконання посадових обов’язків – 9–15%. Серед психофізіологічних причин найпоширеніша – особиста необережність потерпілого – 13,3–20%.

Автопідіймач є заміною оглядової ями під час обслуговування (діагностики, ремонту, шиномонтажу) автомобілів. Використовуються 2-стійкові, 4-стійкові, ножичні та плунжерні підіймачі, а також мобільні підіймачі колонного типу. На більшості СТО в Україні встановлені двостійкові гідравлічні підіймачі. Вони найбільш поширені на ринку, дешевші за інші моделі, компактні. Їх вантажопідйомність варіюється в діапазоні від 3 до 9 тонн. Можна піднімати авто з короткою та довгою базою. Привід підіймача – електрогідравлічний або електромеханічний.

ВИМОГИ БЕЗПЕКИ

Вимоги безпеки до експлуатації автопідіймачів визначено у главі 2 розділу VІІІ Правил охорони праці на автомобільному транспорті (НПАОП0.00-1.62-12). Відповідно до Переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою КМУ від 03.02.2021 № 77 (далі – Перелік № 77), підіймачі для підіймання транспортних засобів відносяться до групи Б (п. 3), експлуатація яких здійснюється на підставі Декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

Автомобільні підіймачі повинні відповідати вимогам ДСТУЕN1493:2018 «Підіймачі для транспортних засобів. Вимоги щодо безпеки». На підприємстві їх споряджають індивідуальним номером, під яким обліковують у журналі обліку суб’єкта господарювання.

Найпоширенішими небезпечними та шкідливими виробничими факторами, які можуть діяти на працівника, що виконує роботи на підіймачі, є:

  • перебування в небезпечній зоні роботи підіймача;
  • продовжний рух автомобіля;
  • бокове зміщення автомобіля, установленого на захватах підіймача;
  • падіння підіймача та автомобіля;
  • удар деталями підіймача або автомобіля, що розміщені на рівні голови;
  • зміщення автомобіля під час виконання робіт;
  • падіння автомобіля, обумовлене неправильним його розміщенням на захватах підіймача;
  • ковзання, обумовлене розливом змащувальних матеріалів в зоні робочого майданчика;
  • ураження електричним струмом електропроводки підіймача;
  • невідповідність освітлення в робочій зоні;
  • падіння деталей під час ремонту автомобіля та експлуатації підіймача;
  • неправильна експлуатація підіймача та його перевантаження.

Сергій Колесник

Автопідіймач на СТО. Використовуємо відповідно до правил безпеки

The Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine No. 261 dated 08.03.2024 amended a number of government resolutions on market surveillance. It provides for the full resumption of inspections for compliance with technical regulations on the safety of machines and mechanisms, including vehicle maintenance lifts. This is much needed, as the volume of vehicle maintenance services is growing steadily. And the operation of machinery and equipment at service stations must be safe.

Статтю повністю читайте незабаром у журналі "Охорона праці" або КАБІНЕТІ ОХОРОНИ ПРАЦІ.

Кореспондент Колесник Сергій