Редакція журналу «Охорона праці»

Соціальний захист «із сюрпризом»

14.02.2024

Якщо ви фізична особа – підприємець, радимо уважно вивчити питання, як працює соціальне страхування потерпілих від нещасного випадку на виробництві. Це стосується і найманих працівників, і самого підприємця. Оскільки таке соціальне страхування приховує в собі не зовсім «соціальні» нюанси.

Згідно із законодавством припинення юридичної особи/підприємницької діяльності в результаті ліквідації суб’єкта господарювання не звільняє страхувальника від сплати капіталізованих платежів до Пенсійного фонду України (правонаступник Фонду соціального страхування України (далі – Фонд) у разі, якщо в цього страхувальника було зареєстровано нещасний випадок на виробництві, пов’язаний з виробництвом. Зазначені кошти спрямовують для забезпечення страхових виплат і витрат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням потер­пілим від нещасного випадку в такого суб’єкта господарювання.

Тепер уявіть ситуацію. Працює підприємець, сплачує всі належні податки та страхові внески за себе та за своїх працівників. Через певні обставини працівники звільняються, і підприємець самостійно, без використання найманої праці, здійснює свою господарську діяльність. Аж раптом під час виконання ним певної роботи стається нещасний випадок, підприємець травмується. Проводиться розслідування. Комісія робить висновок про те, що випадок пов’язаний з виробництвом, а Фонд призначає потерпілому страхові виплати. Унаслідок нещасного випадку підприємець стає особою з інвалідністю ІІ групи, і він уже не може здійснювати ті види діяльності, за якими працював раніше.

Але, втративши можливість вести бізнес та й узагалі працювати, він має й далі сплачувати до Фонду так звані консолідовані платежі. Щоб останній, своєю чергою, виплачував йому як потерпілому на виробництві страхові виплати...

КАПІТАЛІЗАЦІЯ ПЛАТЕЖІВ: ПРАВОВІ АСПЕКТИ

Капіталізація платежів – це визначення суми грошових зобов’язань страхувальника у випадку його ліквідації (зокрема у зв’язку з банкрутством), що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров’ю застрахованим особам, які належить сплатити до Фонду для забезпечення страхових виплат і витрат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності.

Як бути в такій ситуації? Чи справді ФОП, який дістав виробничу травму та припинив діяльність, зобов’язаний і далі сплачувати консолідовані платежі?

Пенсійний фонд України є страховиком, а суб’єкти господарювання – страхувальниками. У разі ліквідації страхувальника (зокрема у зв’язку з банкрутством) для задоволення вимог, що виникли з його зобов’язань унаслідок заподіяння шкоди життю та здоров’ю застрахованим особам, здійснюється капіталізація платежів до Фонду в порядку, установленому Порядком капіталізації платежів до Фонду соціального страхування України у випадках ліквідації страхувальників, затвердженим постановою КМУ від 04.12.2019 № 986 (далі – Порядок № 986) (згідно з постановою КМУ від 04.02.2023 № 95 «Деякі питання капіталізації платежів у випадках ліквідації страхувальників»).

Капіталізація платежів перед застрахованими особами або перед особами, визначеними у ст. 41 ­Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», розраховується на період, що визначається як різниця між середньою очікуваною тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та віком особи на момент її проведення, та обчислюється щодо кожного платежу в такий спосіб:

1) щомісячні страхові виплати втраченого заробітку – з урахуванням середньомісячного заробітку та ступеня втрати професійної працездатності;

2) витрати на догляд за потерпілим відповідно до медичного висновку – згідно з нормами, встановленими нормативно-правовими актами.

Капіталізація платежів проводиться щодо кожної застрахованої особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та належних подальших платежів для забезпечення страхових виплат і витрат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності. Під час капіталізації платежів ураховують заробітну плату потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати на догляд потерпілого, на реабілітацію, лікування, протезування, придбання транспортних засобів, види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, а також інші виплати, передбачені законодавством.

Простими словами, капіталізація платежів – це обчислена сума страхових виплат, які до кінця життя Фонд має виплатити потерпілому на виробництві. Наприклад, підприємство ліквідовується, але свого часу кілька працівників травмувалися і отримують страхові виплати. Тож підприємство має сплатити до ­Фонду консолідовані платежі щодо кожної застрахованої особи з огляду на те, про що йшлося вище.

От тепер потрібно подумати, чи варто ФОПу в разі настання нещасного випадку повідомляти про нього Фонд і проводити розслідування. Адже якщо надалі він не має змоги провадити діяльність, йому доведеться сплачувати Фонду консолідовані платежі за своїх працівників і за самого себе?

КОНСОЛІДОВАНІ ПЛАТЕЖІ: РОЗГЛЯД СПРАВИ В СУДІ

Не кожний суб’єкт господарювання готовий сплатити консолідовані платежі в разі ліквідації. Це підтверджує судова практика, коли Фонд звертається до суду про стягнення консолідованих платежів.

Мою увагу привернула справа № 520/2240/21, яку розглядав Харківський окружний адміністративний суд.

Вікторія Скриннік, адвокат

Victoria Skrynnik

Social protection «with a surprise»

According to the law, the termination of a legal entity/business activity as a result of liquidation of a business entity does not exempt the insured from making capitalized payments to the Pension Fund of Ukraine if the insured has a work-related accident. These funds are used to provide insurance payments and expenses under compulsory state social insurance to victims of accidents at such a business entity.

Статтю повністю читайте в журналі «Охорона праці» № 2/2024 або КАБІНЕТІ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»