Редакція журналу «Охорона праці»

Новий порядок отримання допоміжних засобів реабілітації

20.10.2023

У Міністерстві охорони здоров’я України (далі – МОЗ) повідомили, що допоміжні засоби реабілітації (далі – ДЗР) тепер можна отримати безоплатно без оформлення інвалідності та проходження медико-соціальної експертизи (далі – МСЕК). Будь-який пацієнт, який проходить реабілітацію, може отримати засоби прямо в медзакладі.

ДЗР дають змогу людині, яка внаслідок хвороби чи травм втратила якісь навички, виконати бажану дію попри незворотні або довготривалі анатомічні чи інші зміни. Проте вони не відновлюють втрачені навички людини.

В Україні розбудовується система надання безоплатної й ефективної реабілітаційної допомоги, у центрі якої – людина. Тож кожен пацієнт отримує послугу відповідно до потреби. Без прив’язки до статусу чи наявності групи інвалідності. Про це йдеться в повідомленні МОЗ.

Довідково

  • Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має тривати мінімум 14 днів із тривалістю процедур від трьох годин на день. За двома напрямами та більше – понад 21 день.
  • Амбулаторна реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати понад годину на добу.
  • Кожен пацієнт залежно від тяжкості травми може отримати від 2 до 8 реабіліта­ційних циклів упродовж року.

Важлива технічна складова відновлення людини – допоміжні засоби реабілітації. Їх наявність забезпечує цілісність і безперервність надання реабілітаційної допомоги. Адже складна та кропітка робота над відновленням функцій людини має починатись якомога раніше. Без зайвої бюрократії, біганини кабінетами лікарів та встановлення інвалідності. ДЗР потрібні як на ранніх етапах, так і під час довготривалої реабілітації. Якщо під час самого процесу відновлення потрібне обладнання надають у реабілітаційних відділеннях, то після виписки – видаватимуть у кабінетах асистивних технологій. Вони забезпечуватимуть можливість взяти базові ДЗР для тимчасового користування за межами медзакладу.

Рішення про видачу ДЗР прийматимуть мультидисциплінарні реабілітаційні команди. Його фіксуватимуть в індивідуальному реабілітаційному плані та вноситимуть до Електронної системи охорони здоров’я.

Наказ МОЗ «Про затвердження порядку функціонування кабінетів асистивних технологій» передбачає, що ДЗР видаватимуться в кожному стаціонарному реабілітаційному підрозділі багатопрофільного медзакладу. Водночас медичні заклади, які законтрактовані на надання реабілітаційної допомоги за амбулаторним пакетом Національної служби здоров’я України (НСЗУ), створюватимуть такі кабінети на власний розсуд.

Важливо зазначити, що тимчасові ДЗР – серійного виробництва. Тобто не виготовляються відповідно до індивідуальних антропометричних параметрів. Утім підбір потрібних типорозмірів забезпечить відповідність потребам пацієнта під час проходження реабілітації. Людина зможе взяти такі засоби додому та повернути їх після користування в найближчий кабінет асистивних технологій незалежно від того, де такий засіб було видано.

Якщо ж у пацієнта виявлено стійке обмеження повсякденної життєдіяльності, отримати підлаштовані під антропометричні параметри протези чи ортези можна буде після проходження МСЕК та присвоєння відповідного статусу.  

Під допоміжними засобами реабілітації, зокрема, слід розуміти:

  • тростини;
  • палиці для ходіння;
  • милиці;
  • ходунки;
  • крісла колісні;
  • крісла-туалети;
  • ортези тощо.

Усі послуги з реабілітації – безоплатні для людей та повністю покриваються НСЗУ в межах Програми медичних гарантій.

За інф. МОЗ України

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»