Колесник Сергій

Не приставив драбину – діти залишились без батька

31.12.2021

Це була нескладна робота, яка вимагала дотримання елементарних вимог безпеки та використання звичайних пристосувань, що є під рукою. Однак виконавець ігнорує правила, у результаті – травмується і помирає. Обставини склалися так, що діти залишились і без батька, і без допомоги держави.

Про нещасний випадок

Працівник Б. 1980 року народження працював вантажником у складському приміщенні дільниці навантажувально-розвантажувальних робіт ПП «УкрАгроПартнер» (м. Світловодськ Кіровоградської області). 31 березня 2021 року він отримав завдання щодо підготовки продукції (палетів гофротари) до відвантаження. Для огляду вантажу без застосування належного засобу виробництва (засіб підмощування, приставна драбина) вантажник виліз по конструкції стелажів на гофрокартон і став поправляти палети верхнього ярусу. Шар картону палети, на якому стояв працівник, з’їхав, що призвело до його падіння з висоти 2,5 м на бетонну підлогу.

Здавалося б, висота не надто велика, підлога рівна, без виступів та інших травмонебезпечних конструкцій. Але внаслідок падіння вантажник Б. дістав відкриту проникаючу черепно-мозкову травму, забій головного мозку тяжкого ступеня, епідуральну гематому на рівні правої скроневої та тім’яної, лобної часток головного мозку, множинні переломи кісток склепіння та основи черепа, закриту травму хребта, перелом хребця без зміщення. Після надання своєчасної домедичної допомоги його при свідомості машиною швидкої допомоги було доставлено до лікарняного закладу.

Спеціальною комісією, утвореною Управлінням Держпраці у Кіровоградській області, з’ясовано, що головною причиною нещасного випадку стало порушення потерпілим вимог інструкції з охорони праці для вантажника. Він усього лише не застосував драбину, а використав для підйому палети з картону.

Також винним у допущенні порушень вимог з охорони праці комісія визнала директора ПП «УкрАгроПартнер», який допустив виконання вантажно-розвантажувальних робіт за допомогою машин і механізмів без дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки. Він не забезпечив належних умов праці, підтримання порядку, дотримання правил охорони праці підлеглими працівниками, розробки та затвердження інструкцій з безпечного проведення робіт на складі, карт на процеси проведення вантажно-розвантажувальних робіт. Було порушено НПАОП 0.00-1.75-15 «Правила охорони праці під час вантажно-розвантажувальних робіт», посадову інструкцію директора ПП «УкрАгроПартнер».

Серед винних – також майстер вантажно-розвантажувальних робіт ПП «УкрАгроПартнер», який не контролював дотримання працівниками правил охорони праці та не вжив заходів щодо запобігання та усунення порушень, чим порушив свою посадову інструкцію.

Спеціальна комісія з розслідування пов’язала нещасний випадок з виробництвом та розробила заходи щодо запобігання подібним нещасним випадкам.

Не менш трагічне розгортання подій

Як стало відомо автору статті зі слів членів спеціальної комісії з розслідування та свідків нещасного випадку, потерпілий потребував кількох складних і дорогих нейрохірургічних операцій. Витрати на операції та лікування взяло на себе приватне підприємство, на якому стався нещасний випадок. Також протягом перебування потерпілого на лікуванні здійснювались необхідні виплати за листком непрацездатності.

Виписавшись із лікарні, потерпілий, перебуваючи ще на лікарняному, розпочав амбулаторне лікування за місцем постійного проживання та реєстрації в Полтавській області. Проте, як стало відомо згодом, за два місяці та кілька днів він помер.

Статтю повністю читайте в журналі № 1/2022.

Кореспондент Колесник Сергій