Редакція журналу «Охорона праці»

Фонд проти законних виплат

09.11.2022

Якщо у працівника, який загинув на виробництві, була на утриманні дружина, вона має беззаперечне право на довічні виплати за кошти Фонду соціального страхування. На цю страхову виплату вона претендує, навіть якщо має інші джерела доходу – скажімо, отримує пенсію. Доведено судом.

Обставини та причини нещасного випадку

26 листопада 2021 року на території підприємства «К» працівники Аміров В. та Романюк Р. виконували підготовчі роботи (з виготовлення спеціальних пристосувань) для транспортування будівельних відходів. О 13-й годині, отримавши усне розпорядження керівника, вони прийшли в депо електрокарів для демонтажу трьох плит перекриття, що залишилися. Керівником робіт був ФОП Миронюк В. Провівши огляд драбини, стропів, обладнання та засобів індивідуального й колективного захисту (пояси, захисні каски), працівники перемістили їх у зону безпосереднього виконання робіт. Кранівник після установки автомобільного крана проводив підготовку до роботи.

Після проведення цільового інструктажу та видачі наряду-допуску працівники розпочали роботу. Першочергово демонтували плиту перекриття між 5-ю та 6-ю колоною. Потім піднялися на дві плити, які розташовувалися між 4-ю та 5-ю колоною. Романюк Р. очищував вентиляційний канал від залишків руберойду та будівельного сміття, а Аміров В. проводив відрізання закладних деталей. Роботи виконувалися на висоті, тому працівники були закріплені поясами. Аміров В. сказав Миронюку В. про закінчення роботи і мав спускатися донизу. Своєю чергою керівник відкотив балони з місця виконання робіт у місце зберігання балонів.

Романюк Р., очистивши вентиляційний канал, почав відходити, щоб кранівник провів натягування канатів. На другому кроці, ставши на іншу плиту перекриття, на якій перебував Аміров В., Романюк Р. відчув, що вона провалюється, та інстинктивно вхопився за стропи крана. Він передав зусилля на ногу, яка залишалася ще на плиті перекриття шириною 1,5 м, і пере­йшов далі від її краю. Обернувшись, працівник побачив, як колега падає донизу разом із фрагментом плити перекриття, і почав кричати. З кабіни автомобільного крана вибіг водій, подав Романюку Р. драбину, якою той спустився вниз. Романюк Р. викликав швидку допо­могу і повідомив Миронюка В. про травмування працівника.

Працівники підійшли до Аміро­ва В., повернули його обличчям догори. Він тяжко дихав, тому вирішили зняти запобіжний пояс, щоб полегшити йому дихання. Після надання домедичної допомоги потерпілого доправили до лікарні, де невдовзі чоловік помер від отриманих травм.

Будівельно-технічна експертиза встановила, що технічною причиною аварії на об’єкті депо електрокарів, а саме руйнування та падіння плити покриття, є раптова втрата несучої здатності (розрив) по­здовжніх робочих арматурних стрижнів плити покриття діаметром 18 мм. За результатами лабораторного дослідження встановлено, що раптова втрата несучої здатності арматурних стрижнів сталася через наявність у них дефектів. Корозія розвивалась у місцях залягання сульфідних включень і проходила вздовж осі та вглиб упоперек осі арматурного стрижня, що і призвело до втрати несучої здатності арматурних стрижнів у місцях їх руйнування. Водночас видимих зовнішніх ознак продуктів корозії, плям іржавого забарвлення вздовж арматурних стрижнів на поверхні бетону плити покриття не було.

Розслідування

Наказом Управління Держпраці у Волинській області від 30 листопада 2021 року було утворено комісію зі спеціального розслідування нещасного випадку, що стався 26 листопада 2021 року з Аміровим В., працівником ФОП Миронюка В., на території депо електрокарів підприємства «К».

22 грудня 2021 року було затверджено тимчасовий Акт спеціального розслідування НВ за формою Н-1/П. Роботу комісії було продовжено з огляду на очікування висновку експертизи щодо причин руйнування плити. 12 травня 2022 року затверджено Акт спеціального розслідування НВ та визнано таким, що втратив чинність, тимчасовий Акт.

Комісія розглянула обставини та причини нещасного випадку, врахувала висновки експертизи щодо причин руйнування плити.

За результатами роботи встановили, що причиною настання НВ є падіння з висоти потерпілого через незадовільний стан виробничих будівель, споруд, інженерних комунікацій, території.

Оскільки дефекти плити мали прихований характер, про порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці з боку якихось осіб не йдеться. Нещасний випадок пов’язаний з виробництвом.

На час настання нещасного випадку потерпілий проживав з дружиною-пенсіонеркою Аміровою Г., 1956 р. н., яку він утримував.

Фонд відмовив у виплатах

Відповідно до ст. 41 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у разі смерті потерпілого право на одержання щомісячних страхових виплат мають непрацездатні особи, які перебували на утриманні померлого або мали на день його смерті право на одержання від нього утримання, а також дитина померлого, яка народилася протягом не більш як десятимісячного строку після його смерті.

Такими непрацездатними особами є:

  1. діти, які не досягли 16 років; діти з 16 до 18 років, які не працюють, або старші за цей вік, але через вади фізичного або розумового розвитку самі не спроможні заробляти; діти, які є учнями, студентами (курсантами, слухачами, стажистами) денної форми навчання, – до закінчення навчання, але не більш як до досягнення ними 23 років;
  2. особи, які досягли пенсій­ного віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», якщо вони не працюють;
  3. особи з інвалідністю – члени сім’ї потерпілого на час інвалідності;
  4. неповнолітні діти, на утримання яких померлий виплачував або був зобов’язаний виплачувати аліменти;
  5. непрацездатні особи, які не перебували на утриманні померлого, але мають на це право.

Отже, дружина покійного Амірова В. є непрацездатною особою, яка перебувала на утриманні чоловіка, оскільки є пенсіонеркою та не перебуває в трудових відносинах.

Реалізуючи своє право на призначення щомісячних страхових виплат у разі втрати годувальника, дружина загиблого Амірова В. звернулася із заявою до Ново­волинського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Волинській області (далі – Фонд) щодо призначення відповідних щомісячних страхових виплат.

У частині 2 статті 43 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено чіткий перелік документів, які додаються до такої заяви.

Так, згідно з ч. 2. ст. 43 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у редакції від 14.08.2021 Фонд приймав рішення про виплати в разі втрати годувальника за умови подання таких документів, які видаються відповідними організаціями в триденний строк з моменту звернення заявника:

  1. копії свідоцтва органу реєстрації актів цивільного стану про смерть потерпілого;
  2. довідки житлово-експлуата­ційної організації, а за її відсутності – довідки виконавчого органу ради чи інших документів про склад сім’ї померлого, у тому числі про тих, хто перебував на його утриманні, або копії відповідного рішення суду;
  3. довідки житлово-експлуатаційної організації, а за її відсутності – виконавчого органу ради про батьків або іншого члена сім’ї померлого, який не працює та доглядає дітей, братів, сестер чи онуків померлого, які не досягли восьмирічного віку;
  4. довідки навчального закладу про те, що член сім’ї потерпілого віком від 18 до 23 років, який має право на відшкодування шкоди, навчається за денною формою навчання;
  5. довідки навчального закладу інтернатного типу про те, що член сім’ї потерпілого, який має право на відшкодування шкоди, перебуває на утриманні цього закладу.

До своєї заяви дружина Амірова В. долучила такі документи: свідоцтво про смерть чоловіка, свідоцтво про одруження, довідку житлово-експлуатаційної організації та довідку про розмір своєї пенсії та пенсії покійного чоловіка, довідку про його заробітну плату на час настання страхового випадку.

Відповідно до п.   5.2 Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затвердженого постановою Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 №  11, подання інших документів на підтвердження факту перебування на утриманні, крім тих, що подаються до заяви, не передбачено.

Жінці відмовили у призначенні щомісячних страхових виплат. У листі від 16.02.2022 року Фонд зазначив, що подані документи не дають змоги встановити, що жінка не є фізичною особою – підприємцем і що доходи, які отримував
застрахований, були основним і постійним джерелом засобів до її існування, а також те, що жінка перебувала на утриманні чоловіка.

На думку Фонду, для призначення таких виплат необхідно додатково встановити факт перебування дружини на утриманні свого чоловіка. І це попри те, що в затвердженому Акті спеціального розслідування НВ від 22.12.2021 Амірову Г. визнано особою, яка перебуває на утриманні, і зазначено, що їй виплачено одноразову допомогу по втраті годувальника. Адже саме затверджений Акт спеціального розслідування НВ є підставою для призначення цієї та інших страхових виплат.

Зважаючи на всі ці обставини, зокрема на те, що Фонд відмовив у призначенні належних страхових виплат, жінка змушена була звернутися до суду для встановлення факту, що має юридичне значення.

Ольга Бондарук, адвокат

Статтю повністю читайте в журналі № 11/2022

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»