Фандєєв Олександр

Зігмунд Фрейд помилявся

04.05.2024

Поширена думка про те, що пригнічення негативних думок є, згідно з концепцією Зігмун­да Фрейда, шкідливим і навіть небезпечним для психічного здоров’я, виявилася хибною. Такого висновку дійшли вчені з Кембриджського університету (Велика Британія). Їхнє дослідження, опубліковане в журналі Science Advances, показало, що пригнічення негативних думок здатне навіть покращити психічний стан. І цього, як підтвердив експеримент, можна навчитися. Свою теорію вчені перевірили в розпал пандемії коронавірусу. Тривожність людей зростала, і дослідники вирішили перевірити, чи зможуть допомогти людям краще впоратись із ситуацією.

Фахівці набрали 120 осіб із 16 країн. Кожен з них вигадав сценарії, які могли б відбутися протягом наступних двох років: 20 негативних ситуацій, пов’язаних з актуальними страхами та занепокоєнням, 20 позитивних, сповнених «надій та мрій», а також 36 – про повсякденні нейтральні події. Для кожного сценарію було своє кодове слово – тригер – та ключова деталь (одне слово, що виражає центральну деталь події). Наприклад: негативний сценарій – відвідування батьків у лікарні у зв’язку з COVID-19, – з реплікою «Лікарня» та деталлю «Дихання». Позитивний – присутність на весіллі рідної сестри, з реплікою «Весілля» та деталлю «Сукня». Нейтральний – відвідування салону оптики, з написом «Оптика» та деталлю «Кембридж». Учасники оцінювали кожну подію за низкою пунктів: яскравість, імовірність і дата виникнення, рівень тривоги чи радості щодо події, частота думок про цю ситуацію. Вони також заповнили анкети з метою оцінки свого психічного здоров’я. Потім кожен учасник взяв участь у 20-хвилинному онлайн-тренінгу, на якому вони практикували завдання під назвою «Уяви / Не уявляй» – це особлива форма придушення думок.

Після навчання – як одразу, так і через три місяці – учасники повідомили, що пригнічені події стали менш яскравими та менш страшними. Вони також стали менше про них думати. Придушення думок навіть покращило психічне здоров’я добровольців з імовірним посттравматичним стресовим розладом.

За матеріалами ЗМІІ

Журналіст Фандєєв Олександр