Ільницька Інна

Зберігаємо гриби правильно

23.12.2023

За статистикою, понад 95% випадків інтоксикації грибами – результат помилки збирачів грибів, які плутають отруйні види з їстівними. Та отруїтися можна навіть їстівними грибами, які не пройшли належної термічної обробки та неправильно зберігалися. Що потрібно знати, щоб правильно обробляти та зберігати гриби?

Гриби потрібно почистити та піддати кулінарній (термічній) обробці в день збору або не пізніше як наступного ранку. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізають, а шапинку гриба ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки та мокрухи) знімають з шапинки плівку, вкриту слизом.

Заморожування дає змогу зберегти свіжість і смак грибів на довгий час. Але це за умови, що ви все правильно зробили. В іншому разі можна отруїтися. Отже, скільки можна зберігати заморожені гриби та яких заходів безпеки варто дотримуватися під час їх приготування?

Заморожувати можна всі гриби. Однак, на думку фахівців, найсмачнішими є підосичники, боровики та маслюки, оскільки вони найароматніші.

Підготовка грибів

Свіжі гриби бажано заморозити відразу після збору. Перед заморожуванням не варто вимочувати їх у воді, оскільки це зробить гриби менш міцними. Найкраще ретельно очистити їх від землі, піску, моху або хвої за допомогою вологої губки, ганчірки або щітки. А от від шкірки – не потрібно. Винятком із цього правила є маслюки, які вкриті слизом, що може спричинити проблеми зі шлунком. Гриби можна заморожувати цілими або нарізаними, якщо вони великі.

Як правильно заморозити?

Заморожуйте гриби у два етапи. Розкладіть їх на деко або дошці, вистеленій пергаментним папером, в один шар, щоб не прилипали один до одного. І покладіть у морозильну камеру. Коли замерзнуть, перекладіть їх у пакети і покладіть знову в морозильну камеру на зберігання. Заморожені в такий спосіб гриби збережуть свій аромат і смак, але втратять частину поживної цінності.

Ще один зі способів – бланшувати перед заморожуванням. Ця процедура також запобігає появі гіркоти в грибах, що відбувається з сироїжками або лисичками. Для цього варіть їх на пару упродовж 3 – 5 хвилин, залежно від розміру. Що більші гриби – то довше. Занурте готові гриби в холодну воду на той самий час, протягом якого вони варилися. Перед заморожуванням перекладіть їх у сито, щоб стекла зайва вода. Щоб не потемніли під час бланшування, попередньо замочіть їх у воді з лимонним соком на 10 хвилин.

Як довго можуть зберігатися заморожені гриби?

Сирі заморожені гриби можуть зберігатися до 6 місяців, бланшовані – до 12. Температура заморожування має бути не нижчою за – 20 °С.

Після розморожування гриби не можна заморожувати повторно, оскільки є ризик отруєння. Такі заготовки використовують як добавку до багатьох страв: наприклад, м’ясних соусів, бігосу, голубців, запіканок, піци. А бульйон – як основу для приготування грибного соусу або супу.

Автор Ільницька Інна