Редакція журналу «Охорона праці»

Законопроєкт “Про безпеку та здоров’я працівників на роботі” буде направлено до ВР

18.10.2023

6 жовтня Уряд схвалив два законопроєкти, що відкривають двері до європейських стандартів безпеки та здоров’я працівників на робочому місці.

Законопроєкт “Про безпеку та здоров’я працівників на роботі” (БЗР) об’єднує найкращі практики та національний досвід з передовими принципами управління безпекою праці, що базуються на світових стандартах. Проєкт реформує національну систему управління охороною праці, яка фактично є нащадком СРСР і базується на ієрархічній структурі та встановлених процедурах.

Законопроєкт передбачає запровадження ризикоорієнтованого підходу в управлінні безпекою праці на законодавчому рівні. Це відповідає сучасним європейським стандартам у сфері БЗР..

Чинний ЗУ «Про охорону праці» було ухвалено  у 1992 році. Його успадковані від радянської епохи норми не сприяють запровадженню ефективного механізму економічного стимулювання роботодавців до створення належних, безпечних і здорових умов праці.

Законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про БЗР” оновлює механізми відповідальності для роботодавців та працівників у сфері охорони праці. Норми відповідальності адаптовані до переглянутих підходів у формуванні системи управління БЗР.

За матеріалами Держпраці

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»