Редакція журналу «Охорона праці»

Всесвітній конгрес МКП

29.12.2022

Майже 1000 учасників з понад 120 країн, які представляли більше ніж 200 демократичних організацій трудящих під час Всесвітнього конгресу Міжнародної конфедерації профспілок (МКП), узяли участь у п’ятиденних дебатах та дискусіях, щоб сформувати програму дій глобального профспілкового руху на наступні чотири роки.

Крім заяви Конгресу про новий суспільний договір, на цьому заході прийнято надзвичайні резолюції щодо Ірану, боротьби з ультраправими та щодо вторгнення росії в Україну. Так, Конгрес МКП вимагає негайного припинення російської агресії з повним виведенням російських військ з усієї території України. Конгрес закликає до переговорів під егідою ООН для досягнення справедливого й тривалого миру.

Кількість жінок-делегатів на Конгресі зросла до 50,8% проти 46% у 2018 році. Лука Вісентіні був обраний новим генеральним секретарем, який очолить МКП разом із заступниками Еріком Мвезі Манзі, ­Джорданією Уренья Лора та Оуеном Тюдором. Президентом МКП обрано Акіко Гоно, її заступники – Кеті Файнгольд та Антоніо Лісбоа.

Новий генеральний секретар МКП Лука Вісентіні заявив: «Останні кілька днів були надихаючими. Ми працювали цілеспрямовано, солідарно та згуртовано, щоб зміцнити пріоритети й цілі на майбутнє. Це створило підґрунтя для майбутніх конкретних дій. Ми – рух, який готовий до виконання, готовий боротися за наші цілі, готовий вести переговори і готовий організовувати, організовувати, організовувати. Разом ми переможемо в цій битві, тому що ми стоїмо разом, і ми готові приєднати до нашого руху кожного, незалежно від його походження, незалежно від того, де він перебуває».

Лука Вісентіні відзначив Шаран Барроу, яка пішла з посади генерального секретаря МКП після того, як обіймала її протягом 12 років: «Дякую вам, Шаран Барроу. Робота, яку ви виконали разом зі своєю командою, є неймовірною. Я зобов’язуюся працювати, щоб примножити вашу спадщину. Ми ведемо боротьбу за нашу планету, за робочі місця та за справедливий перехідний період. Подивіться, чого ви досягли: справедливий перехід, економіка турботи, питання насильства над жінками, новий соціальний договір. Усі вони в центрі глобального порядку денного, і ви це зробили».

У роботі Конгресу МКП узяла участь делегація ФПУ на чолі з головою ФПУ Григорієм Осовим.

За матеріалами ЗМІ

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»