Матвійчук Дмитро

Вирішальний чинник у просуванні змін

10.09.2021

«Випускання пари», «Світло, або Вихід з тіні Держпраці»… Такі заголовки статті народжуються у свідомості для передачі вражень про захід, який організували 3 вересня Держпраці та Мінекономіки із залученням соціальних партнерів. А втім, у зв’язку зі здачею номера в типографію на глибоке осмислення статті часу обмаль. Тож довелося викласти думки в короткому форматі звернення редактора. Тема – соціальний діалог у контексті реформи Держпраці як вирішальний чинник у просуванні змін у сфері безпеки праці та трудових відносин.

Очевидно, приводом зібрати партнерів і обговорити проблеми соціального діалогу у сфері охорони праці став глухий кут у питанні доопрацювання проєкту закону «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі». Полярно категоричні позиції партнерів щодо новел, які увійшли і не увійшли до законопроєкту, заморозили подальший його рух до законодавчого органу. А відтак і рух України до європейських цінностей, розчаровуючи цим донорів з ЄС.

Партнерів (передусім представників федерацій роботодавців і профспілок) зібрали й нагадали, що соціальний діалог насамперед – це почути позиції сторін. Стикаємося з певним нерозумінням суті діалогу як такого, адже він не зобов’язує відповідального за формування політики враховувати всі побажання заінтересованих сторін. Це залишається на розсуд того, хто приймає остаточне рішення.

Потрібно віддати належне Держпраці, представники якої розповіли про свої здобутки. Служба не стоїть на місці, а шукає шляхи для вдосконалення. Зокрема, упроваджує ризикоорієнтовані підходи в організації інспекційних і контрольно-наглядових заходів, віддає перевагу превентивним заходам. Збільшує кількість візитів інспекторів на підприємства для роз’яснення норм трудового законодавства, масово оцифровує послуги, які надає суб’єктам господарювання. Кампанія «Виходь на світло» – яскравий приклад взаємодії соціальних партнерів у боротьбі з незадекларованою працею. От якби таке співробітництво – на ниву охорони праці!

Утілюючи ідею соціального діалогу, до участі в заході вперше за кілька років організатори запросили представників підприємств, що надають послуги у сфері охорони праці. І тут відбулося надзвичайне: чи не вперше відверто й на всю Україну було оприлюднено реальні факти зловживань і неправомірних дій конкретних посадовців, зокрема Головного управління Держпраці у Київській області, щодо таких суб’єктів господарювання. Те, про що знали всі та про що розмовляли в кулуарах чи на кухні, писали в соцмережах, – офіційно винесено на широкий загал. Доведені до відчаю люди позбуваються страху, який відчували через «схематозні» методи нагляду спритників, які осіли в наглядовому органі.

Що це було? Початок кампанії з очищення Служби від корумпованих працівників чи звичайне випускання пари з «посудини», що вже тривалий час перебуває «під тиском»? Це буде видно з реакції на озвучені факти заінтересованих структур і посадовців. Запрошуємо читачів до висвітлення перебігу соціального діалогу, його впливу на повне виконання взятих Україною зобов’язань щодо реформування сфери безпеки праці.

Головний редактор Матвійчук Дмитро