Матвійчук Дмитро

Вийшов журнал №11/2021. Тенденції та інновації у сфері безпеки праці

12.11.2021

26–29 жовтня 2021 року в Дюссельдорфі відбулася виставка A + A 2021 – найважливіший і технічно найбільш комплексний захід з безпеки та гігієни праці у світі. У його межах проведено також Міжнародний конгрес з охорони праці.

1204 експоненти з 56 країн і понад 25 тисяч відвідувачів-фахівців, близько 1500 учасників конгресу приїхали до Дюссельдорфа, щоб відвідати виставку. Автор уже втретє взяв участь у заході, дбаючи про місію журналу щодо інформування читачів про тенденції та інновації у сфері безпеки праці. Федеральний міністр праці та соціальних справ Німеччини Хубертус Хайль у привітанні до учасників підкреслив: «Удома, у заводських цехах, на бійнях чи в офісах – робота не повинна спричиняти ні хвороб тіла, ні розладів психіки. Ми всі тут затребувані, бо сама лише політика не може забезпечити безпеку та здоров’я на робочому місці. Бізнес, наука, асоціації, соціальні партнери та влада повинні працювати пліч-о-пліч. Це також стосується майбутньої праці та робочих місць завтрашнього дня, адже цифровізація, що поширюється, ставить нові проблеми безпеки праці. Нові технології, як-от штучний інтелект, відіграватимуть дедалі важливішу роль в охороні праці».

Трендами виставки були теми цифровізації, сталого розвитку та небезпечних речовин, проблеми, що виникли через пандемію. Безпека та здоров’я на роботі тепер не є нішевою проблемою, а є центральним компонентом боротьби з вірусом.

Працівників і роботодавців турбують тенденції змін умов праці: домашній офіс і мобільна робота, безпека здоров’я в глобальних ланцюжкових поставках, поводження з небезпечними канцерогенними речовинами, безпечна експлуатація машин, керування відходами, скелетно-м’язові стреси, менеджмент і лідерство.

Три дні спілкування в середовищі фахівців з безпеки праці з усього світу, ознайомлення із сучасними засобами колективного та індивідуального захисту збагачують уяву, розширюють кругозір, надихають на привнесення сучасних управлінських, технічних рішень на робочі місця в Україні. Очевидно, що майбутнє вже серед нас, просто, як кажуть, воно нерівномірно розподілене. Чотири українські компанії сміливо зайшли на виставку, маючи конкурентоспроможні пропозиції для вибагливих європейських споживачів, і достойно представляли свої можливості: «Біго», «Пірена», «Стандарт» і «Таланлегпром».

Звернув увагу, що безпекові рішення не лише бездоганні технічно, на передньому плані – комфортність праці, зручність, естетичність. Із кожною виставкою збільшується кількість пропозицій щодо ергономіки робочого місця, робіт на висоті, навчання. Очі розбігалися від десятків варіантів спеціального обладнання для ручного виконання вантажно-розвантажувальних робіт. На власному досвіді переконався в зручності, комфорті й навіть задоволенні від роботи із застосуванням екзоскелетів у різних робочих ситуаціях. Їх використовують під час виснажливих робочих процесів у логістиці, монтажних робіт над головою та робочих процесів зварювальників у вимушених позах.

На виставці можна визначитися щодо найсучасніших ЗІЗ голови, очей, органів слуху та дихання, рук, ніг, шкіри. Мене вразили площі, на яких розмістився Фонд соціального страхування від нещасних випадків Німеччини (DGUV). Соцстрах проводить колосальну профілактичну роботу, надаючи докладні консультації, допомагаючи бізнесу створювати безпечні умови праці. У паперовому й електронному форматі, у необмеженій кількості й варіативності розроблені та доступні для працівників і роботодавців цікаві методичні та практичні поради-рекомендації.

Із репортажами з виставки пропоную ознайомитися на моїй сторінці та сторінці журналу «Охорона праці» у фейсбуці.

Головний редактор Матвійчук Дмитро