Матвійчук Дмитро

Вийшов журнал № 6/2021: звернення головного редактора до читачів

14.06.2021

Команда однодумців – саме так я хочу назвати учасників VIII Міжнародної науково-практичної конференції «Безпека та здоров’я на роботі: час змін» – 2021, яку журнал «Охорона праці» спільно з партнерами – Держпраці, ESOSH і МОП – організував на початку червня.

Захід продемонстрував серйозне професійне зростання фахівців, активістів, наглядовців сфери охорони праці.

Плануючи обговорення найактуальнішої сьогодні теми – проєкту закону «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі», не я один передбачав складний сценарій дискусії. Адже попередні засідання робочої групи, до складу якої входять представники органів державної влади, соціальних партнерів (ФРУ, ФПУ) та професійних об’єднань сфери охорони праці, були гострими, а нерідко й безкомпромісними. Градус дискусії особливо зашкалював, коли йшлося про інтереси профспілок і роботодавців, про права та повноваження інспекції праці тощо.

Але два дні конференції, під час якої мали змогу висловитись усі заінтересовані сторони, показали: робота перейшла в конструктивне русло. У зв’язку з цим окреслилися реальні перспективи її ефективного завершення. Уже у вересні планується подання законопроєкту до Верховної Ради. Хоча цілком імовірно, що в парламенті ще схрестять багнети лобісти інтересів держави та бізнесу.

Передбачається, що закон набере чинності через рік після його опублікування. Тож нас чекає цікавий період, коли, можливо, одномоментно буде скасовано всі чинні нормативні акти з охорони праці. Натомість будемо використовувати в роботі те, що встигнемо підготувати за перехідний рік спільними зусиллями всіх заінтересованих сторін.

Учасники відзначають відвертість і конкретність Держпраці щодо оприлюднення проблемних питань, які стосуються реформування як системи охорони праці загалом, так і Служби зокрема. Очевидно, що Держпраці не стоїть на місці – є багато цікавих напрацювань, наприклад щодо діджиталізації у сфері надання послуг суб’єктам господарювання (оформлення дозвільних документів та ін.). Сподіваємося, уже скоро українська інспекція праці матиме всі риси інспекції європейської – щодо компетенцій та професійності інспекторів, їх незалежності, повноважень і, звичайно, оплати праці. Головне завдання інспектора – стояти на варті дотримання трудового законодавства працівниками, роботодавцями і державою.

Найбільшим відкриттям конференції став Ігор Дядюра – заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, який безпосередньо координує роботу щодо формування та реалізації державної політики, зокрема у сфері трудових відносин, безпеки та гігієни праці. Уперше за 10 років, упродовж яких журнал організовує конференції з охорони праці, ми побачили зацікавленість і безпосередню участь саме МІНІСТЕРСТВА як центрального органу виконавчої влади, який формує та реалізує державну політику в зазначених сферах, в обговоренні працеохоронних проблем. Віримо – зрушення будуть!

Головний редактор Матвійчук Дмитро