Матвійчук Дмитро

Вийшов журнал № 5. Тримаємо руку на пульсі охорони праці

26.05.2022

2022 рік став переломним для України: для її сьогодення та майбутнього. Українці не тільки зіткнулися з найбільшим і найжахливішим з усіх можливих випробувань – війною. Але й нарешті відкрили очі на навколишній світ: стало зрозуміло й очевидно, хто нам справжній друг, а хто – запеклий ворог.

Український народ проявив мужність і звитягу, вступивши в нерівний бій із ворогом, що суттєво переважає силою та озброєнням. Саме цим українська нація заслужила повагу багатьох країн, з якими вона поділяє спільні цінності – це демократія, верховенство права, повага до свободи вибору. Народи світу не приховують свого захоплення Україною і надають безпрецедентну допомогу – як військовому, так і цивільному секторам, підтримують біженців з України.

Головне для нас сьогодні – не втратити бойовий дух, адже перемогти потрібно не тільки зовнішнього ворога, але й внутрішні перепони, які дуже довго заважали Україні приєднатися до омріяної європейської спільноти. Ці перешкоди нам добре відомі: корупція, бюрократія, колабораціонізм, інертність і внутрішні суперечки, які й досі гальмують розвиток чи не в усіх сферах діяльності в Україні.

На жаль, не є винятком і охорона праці. Під час круглого столу, який наш журнал організував до Всесвітнього дня охорони праці, його учасники – наші постійні експерти й автори – одностайно стверджували: проєвропейські зміни в охороні праці майже не рухаються. На заваді – неефективний соціальний діалог, інертність держави щодо вирішення проблем у сфері ОП, байдужість роботодавців до питань безпеки працівників.

Як наслідок, законотворчий процес, який має впроваджувати сучасні європейські підходи до створення безпечних робочих місць, застопорився, травматизм зростає, корупційні ризики у сфері ОП досі є високими.

Що робити? Не чекати сторонньої волі, а об’єднуватися й рухати зміни самій працеохоронній спільноті. Приємно, що найкращі фахівці з ОП, експерти з питань безпеки є авторами нашого журналу. А це означає, що на сторінках саме нашого видання – найпередовіший досвід, найфаховіші консультації, найсучасніші інструменти. Ми продовжуємо ознайомлювати читачів з європейськими підходами до керування ризиками на робочих місцях, до створення ефективних систем управління охороною праці. Це публікації, вебінари, круглі столи. Матеріали та відеозаписи доступні на сайті та в електронному Кабінеті охорони праці.

Ми сучасні та гнучкі до змін, завжди тримаємо руку на пульсі охорони праці. Адже сьогодні кожен з нас має робити свою справу на своєму місці, щоб наблизити перемогу. Роби те, що можеш, там, де можеш, і тим, чим можеш!

Будьте з нами!

Головний редактор Матвійчук Дмитро