Матвійчук Дмитро

Вийшов журнал № 12/2021. Підбиваємо підсумки року, що минає

09.12.2021

Стоячи на порозі нового, 2022 року, кожен з нас підбиває підсумки та будує плани на майбутнє. Ці плани формуються на основі успіхів і прорахунків, здобутків і втрат. Статистики щодня дисципліновано фіксують втрати життя працівників на виробництві. І кожна така цифра стане надовго, а то й на все життя докором для тих, хто згідно з обов’язком міг, але з різних причин не зумів передбачити біду і запобігти їй і тепер несе моральну відповідальність перед дітьми, дружинами, рідними потерпілих…

Якою ж була охорона праці у 2021 році поза сухими цифрами статистики?

Ми вже навчилися жити й працювати в умовах світової пандемії, вносячи зміни в організацію роботи залежно від кольорів карантинних зон. Багато суб’єктів господарювання переформатувалися й перевели свою діяльність в онлайн, що принесло плюси і мінуси, а також нові ризики для працівників і роботодавців. Усі ці процеси вплинули й на діяльність служб охорони праці, додавши роботи щодо профілактики COVID-19.

Із плюсів – дистанційна комунікація пришвидшила процеси цифровізації, зокрема в охороні праці. Під кінець року своє слово щодо цього сказала Держпраці: дала зелене світло електронному документообігу та цифровому підпису в охороні праці, затвердивши відповідний наказ. Тепер роботодавець має вибір: упроваджувати новацію чи ні. Адже переведення документообігу в «цифру» – річ досить клопітка й затратна, потребує значних фінансових ресурсів, до чого готові далеко не всі підприємства. Проте виграшна в майбутньому – це спростить і оптимізує роботу служб охорони праці, поліпшить доступ до документів з ОП для всіх учасників виробництва.

2021 рік, попри надії та сподівання, не став роком кардинальних законодавчих змін у сфері охорони праці в Україні. Що цьому завадило? Перепон вистачало, і дуже важливо, щоб усі вони залишились у році, що минає. Старі нормативна база та підходи до організації питань ОП доживають свій вік. Збільшується кількість підприємств, які вже працюють по-новому, оцінюючи ризики та впроваджуючи інші, прогресивніші праце охоронні інструменти. Новий закон про безпеку та здоров’я працівників на роботі в разі його ухвалення зобов’яже служби охорони праці всіх підприємств «перебудуватися». І відбудеться це не в авральному режимі. Від ухвалення закону до набрання ним чинності передбачено достатньо часу для глибокого усвідомлення законодавчих норм, вибору ефективних і доступних методів оцінки ризиків, організації навчання працівників тощо.

Звичайно, генераторами зазначених процесів є інженери з охорони праці – рушійна сила працеохоронних змін. Саме від вас, шановні колеги, залежить успіх упровадження нового законодавства на вашому підприємстві та в Україні загалом. Журнал «Охорона праці» у цій роботі – ваше надійне плече. Ми завжди були і будемо джерелом інформації, яка потрібна вам у щоденній роботі.

Наш журнал виходить у друкованій та електронній версіях. Крім того, ми активно розвиваємо й наповнюємо нормативними та методичними матеріалами електронний КАБІНЕТ ОХОРОНИ ПРАЦІ. Організовуємо різноманітні онлайн- та офлайн-заходи: навчання, конференції та семінари, марафони тощо.

Також запрошуємо вас стати слухачами Школи керування ризиками Джаннет Аршимової. Адже вміння управляти ризиками – це основа безпечної праці. І володіти цим інструментом повинні всі учасники виробництва: від робітника до керівника підприємства. Будьте з нами у 2022 році!

Головний редактор Матвійчук Дмитро