Матвійчук Дмитро

Вийшов перший номер журналу 2021 року

13.01.2021

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ!

Як мотивувати роботодавця до поліпшення умов праці на підприємстві? Йдеться не просто про збільшення витрат на потрібні засоби та заходи з охорони праці, а про перебудову всієї безпекової системи, яка безумовно вплине на функціонування інших систем і підсистем підприємства. Як донести до власника бізнесу, що інвестування в безпеку праці не тільки потрібне, але й вигідне?

Проблема, я переконаний, знайома кожному фахівцю з охорони праці. Для України характерна ситуація, за якої найкращим мотиватором для роботодавців є перевірки наглядових органів. Є «загроза» приходу інспектора – завзято займаємось охороною праці. Якщо перспективи такого візиту немає – не займаємось.

Значна частина роботодавців в Україні – законослухняні громадяни, які дотримуються вимог законів та нормативно-правових актів незалежно від перевірок наглядових органів.

На їх тлі набагато прогресивнішими видаються власники підприємств, які рухають свій бізнес на світові ринки і впроваджують міжнародні стандарти в системи управління підприємством. Щоправда, часто-густо впровадження стандартів відбувається формально, але в будь-якому разі це великий крок уперед – до вищих безпекових норм. Ці роботодавці розмірковують так: скрізь у розвинених країнах світу оцінюють та керують ризиками, реалізують відповідні профілактичні заходи, що дає змогу запобігти людським та фінансовим втратам – отже, це вигідно! Тож рано чи пізно і ми повинні навчитися управляти ризиками не формально, а реально й ефективно.

Найгіршою категорією є роботодавці, у яких немає ні знань, ні коштів, ні бажання щось змінювати. Як їх переконати, що інвестування в поліпшення умов праці – це не тільки профілактика травматизму і профзахворювань, а й прибуток?

Завдання складне, але воно до снаги тим фахівцям з охорони праці, які «хворіють» своєю роботою. Звичайно, для цього потрібно багато чого знати – як побудувати ризикоорієнтовану СУОП, як застосовувати сучасні працеохоронні інструменти, як переконувати працювати безпечно і, зрештою, як правильно порахувати зиск, що матиме роботодавець, захистивши своїх працівників від небезпек.

Йдеться не лише про обрахунок витрат, пов’язаних зі смертельними випадками чи хворобами, на оплату лікарняних, пошук та навчання нових співробітників. Ми кажемо про те, що в безпечних і комфортних умовах, з лідерською підтримкою перших осіб підприємства, працівники мотивовані працювати ефективніше, з душею, підтримуючи своїх колег. А це, безумовно, трансформується в прибуток для всього бізнесу.

Уже немає сумнівів, що цей рік проходитиме під знаком реформування законодавства з охорони праці. 2021-й стане переломним для фахівців, які прагнуть набути нових знань та підвищити свою професійну компетентність. Журнал «Охорона праці», генеруючи цікаві й корисні пропозиції, допоможе в найкоротший строк освоїтися в нових реаліях.

Головний редактор Матвійчук Дмитро