Фандєєв Олександр

Війна спонукає до ефективних рішень

21.10.2024

Приблизно третина українських лісів зазнала впливу бойових дій. Розмінування, запобігання і протидія лісовим пожежам, допомога захисникам, підтримка ветеранів війни та їхніх родин, забезпечення безпеки працівників – пріоритетні напрями в роботі ДП «Ліси України».

Площа лісів – не менше як 16% території України, або близько 10 млн га. Ще у 2021 році Україна затвердила Державну стратегію управління лісами, проте фактично реформа почалася лише 2022 р. з початком війни. Тобто – в умовах, коли ворог окупував частину території країни разом з лісовим фондом, пограбував техніку та майно лісових господарств, знищив чимало лісів, а ті, що вціліли, підло замінував, продовжує обстрілювати підприємства, виробничі бази, інфраструктуру.

Окупантам, як розповів журналістам Юрій Болоховець, генеральний директор державного підприємства «Ліси України», абсолютно байдужі українські ліси. Це орда, дикуни, які з однаковою жорстокістю та вандалізмом знищують як українські міста й села, так і ліси. Наприклад, понад 3000 гектарів території лісництв на Миколаївщині затоплено через підрив рашистами Каховської ГЕС. Під час окупації Херсонщини вони розграбували в господарствах усю техніку та дозволяли гасити пожежі, лише коли вогонь підбирався до будинків. За оцінками експертів, з початку повномасштабного вторгнення окупанти знищили понад 60 тис га українських лісів. Не лише внаслідок бойових дій – окупаційна влада зруйнувала систему протидії пожежам. Загальна сума шкоди, що завдала ерефія лісам України, за оцінками Міндовкілля, – понад 20 млрд грн.

Загарбники, як зазначив гендиректор, знищують українські ліси без будь-яких дозволів і оцінок, водночас лісівники протягом місяців не можуть прибрати з лісу після пожеж і буревіїв десятки тисяч кубометрів деревини, яка є найбільш доступним і дешевим ресурсом для будівництва бліндажів і фортифікацій на фронті. Бо для цього їм потрібно пройти тривалу бюрократичну процедуру оцінки впливу на довкілля (ОВД), що містить, зокрема, громадське обговорення. Певна річ, ОВД, упроваджена законом України 2017 р. згідно з європейськими підходами та призначена для виявлення характеру, інтенсивності та ступеня небезпеки впливу будь-якого виду планованої господарської діяльності на стан довкілля і здоров'я населення, – процедура потрібна. Проте в умовах воєнного стану порядок ОВД, вочевидь, потребує корегування. Адже своєчасно і в достатніх обсягах доставлена на фронт деревина – це безпека та життя наших захисників.

ДП постачає на фронт пиломатеріали та круглу деревину для будівництва бліндажів і фортифікацій, дрова для опалення. Загалом 2023 року відправили коштом підприємства майже 100 тис. м3 деревини. Окрім того, на початок 2024 р., лісівники передали на фронт понад 800 одиниць техніки. А також за сприяння Спілки воїнів-лісівників надали допомогу, зокрема, дрони, інше спорядження й амуніцію, на десятки млн грн.

Стоп – міни!

За даними ДП «Ліси України», площа земель лісового фонду державного підприємства становить 6,6 млн га. З них майже 170 тис. га лісових масивів станом на квітень 2024 р. потребували розмінування. На початок 2024 р. розмінувати вдалося лише 44,2 тис га. Водночас відносно швидко здійснили розмежування на безпечні та небезпечні території в тих районах, де не було масштабних бойових дій.

Величезна кількість лісів, зокрема й тих, що не відносяться до лісового фонду ДП «Ліси України», потребують кропіткої роботи саперів. Процес розмінування зі зрозумілих причин складний, трудомісткий, пов’язаний з підвищеним ризиком для життя людей і доволі тривалий. Так, за прогнозами філії «Південний лісовий офіс», на розмінування лісів на Миколаївщині знадобиться приблизно 10 років. За інформацією офісу, сьогодні на півдні триває гуманітарне розмінування лісових насаджень, забруднених вибухонебезпечними предметами. Нещодавно під час нетехнічного обстеження група розмінувальників ГО «Асоціація саперів України» виявила на території Галицинівського урочища снаряди ворожих ракетних систем залпового вогню, що не вибухнули. Разом з піротехніками один з них знешкодили на місці, два вивезли для знешкодження на безпечній території. За тиждень у лісах області було знешкоджено десять подібних ракет. Лісівники нагадують мешканцям прифронтових регіонів про заборону відвідування лісів в області через мінну небезпеку. Загалом засміченими вибухонебезпечними предметами залишаються більше ніж 29 тис га лісових масивів Миколаївської області.

У розмінуванні лісів беруть участь військові, ДСНС, МВС, Державна лісова охорона, у деяких регіонах працюють місцеві програми з грантовим фінансуванням. У ДП «Ліси України» немає окремої служби, яка б опікувалася розмінуванням лісів. Створення такого підрозділу, забезпечення технікою, досвідченими фахівцями з ліцензіями на таку діяльність – дороге. Тому в ДП вирішили піти іншим шляхом. Спільно з колегами з Мінекономіки та ДСНС провели велику підготовчу роботу, зібрали пропозиції учасників ринку, розробили технічні вимоги. На перші торги виставили послуги з розмінування відносно невеличкої ділянки – 3 гектари. Цей досвід дав змогу сформувати значно більші за площею проєкти. Завдання було створити ринок послуг з розмінування лісів, розробити відповідні проєкти та звернутися з уже готовими пропозиціями до міжнародних донорів по допомогу з фінансуванням. Такі роботи коштують недешево, бо, на відміну від розмінування у полі, де можна використовувати потужну техніку та інші спецзасоби, у лісі доводиться працювати майже вручну. Витрати можуть становити сотні тисяч гривень за гектар.

З початку широкомасштабного вторгнення рф з’являлися повідомлення про нещасні випадки з лісівниками, які під час роботи підривалися на мінах. Останнім часом таких випадків майже немає. З працівниками лісництв обов'язково проводять навчання з виявлення та поводження з вибухонебезпечними предметами. До навчань лісівники залучають фахівців ДСНС, медичної служби та Держ­праці. Зокрема, близько 2 тис. працівників, залучених до роботи в лісі, пройшли навчання щодо поводження із вибухонебезпечними предметами, а 31,5 тис – прискорену програму підготовки до дій в особливий період.

Важливо!

  • Відвідувати ліси у прикордонних районах смертельно небезпечно.
  • Нехтувати попереджувальними знаками «СТОП МІНИ!» смертельно небезпечно.
  • Виконання розвороту на лісовій дорозі може спричинити наїзд на міну, що загрожує смертю.
  • З’їжджати з лісової дороги на узбіччя заборонено.
  • Розтягувати або перетинати штучно зроблені завали деревини в лісі смертельно небезпечно.
  • Подбайте про рідних і близьких та поінформуйте їх про небезпеку.

На постійній основі в ДП проводять перевірки філій щодо дотримання законодавства з питань охорони праці. Фахівці відділу охорони праці відвідують їх і в присутності інженерів перевіряють виробничі структурні підрозділи (нижні склади, транспортні цехи) та лісництва щодо безпечного виконання лісозаготівельних робіт. Для персоналу влаштовують інструктажі, семінари, тренінги, проводять навчання і для працівників підрядних організацій.

Щодо забезпечення безпеки цивільного населення, то лише соціальної реклами недостатньо. Якщо відвідувати ліс небезпечно, людям потрібна альтернатива. Тому ДП активно розвиває мережу рекреаційних пунктів. З 2023 року за програмою розвитку рекреації ДП облаштувало 72 центри безпечного відпочинку в лісі.

Цього року лісівники відкрили 15 нових сучасних комплексів відпочинку з усією інфраструктурою. Завершують будівництво ще 10 пунктів. Загалом функціонує вже понад тисячу пунктів рекреації.

Сучасна техніка та вмотивований навчений персонал роблять дива

Організація рекреаційних пунктів впливає на зменшення кількості випадків лісових пожеж. За рік площа пожеж у лісах ДП «Ліси України» зменшилась у понад 40 разів (до 440 га). На контрольованих територіях навіть попри температурні рекорди з початку року пожежі охопили лише 278 га, що становить 0,04% від загальної площі лісів держпідприємства. За словами його очільника, в Україні сьогодні створено одну з найбільш ефективних у ЄС систем виявлення, реагування і протидії лісовим пожежам. Хоча можливості для інвестицій у протипожежну техніку та обладнання незрівнянно менші, цього вдалося досягти завдяки новій техніці, обладнанню та вмотивованому персоналу. Підприємство значно підвищило зарплати працівників лісової охорони. Забезпечило їх спецодягом, комфортними умовами для відпочинку. Майже 500 спостережних веж оснащені сучасними камерами спостереження та можуть «бачити» на 30–50 км навкруги. Трирівнева система моніторингу дає змогу аналізувати картинку з камер на рівні лісництва, філії, регіонального офісу.

До слова, боротьба з лісовими пожежами – один із напрямів, у якому ДП «Ліси України» налагодило співпрацю з Департаментом природних ресурсів штату Вашингтон. Окрім того, є домовленості про співробітництво щодо адаптації лісів до змін клімату, формування породного складу для підвищення стійкості лісу в умовах глобального потепління, вдосконалення української нормативної бази задля дотримання оптимального балансу між екологією та економікою.

Oleksandr Fandeyev

War encourages effective solutions

Approximately one third of Ukrainian forests have been affected by the hostilities. Mine clearance, forest fire prevention and control, assistance to defenders, support for war veterans and their families, and employee safety are the priority areas of the State Enterprise “Forests of Ukraine”.

The forest area is at least 16% of Ukraine's territory, or about 10 million hectares. Back in 2021, Ukraine approved the State Forest Management Strategy, but the reform actually began only in 2022 with the outbreak of war. That is, in conditions when the enemy occupied part of the country's territory along with the forest fund, looted forestry equipment and property, destroyed many forests, and viciously mined the ones that survived, and continues to shell enterprises, production bases, and infrastructure.

Статтю повністю читайте в журналі "Охорона праці" № 10/2024 та КАБІНЕТІ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Журналіст Фандєєв Олександр