Редакція журналу «Охорона праці»

Відпочиваємо з дітьми

09.07.2021

Здоров’я дітей влітку потребує особливої уваги. Де б ваша дитина не відпочивала: на морському березі, в лісовій зоні, у селі чи просто в міській квартирі, є певні небезпеки, які можуть не лише зіпсувати настрій під час відпочинку, а й позначитися на самопочутті дитини.

Пісок в очах

90% ігор на пляжі – це ігри з піском і на піску. Для маленьких очей небезпечна навіть одна піщинка. Відразу з’являється почервоніння, сльозотеча і біль. У разі потрапляння піску в очі потрібно відразу ж промити їх чистою водою (не річковою і не морською), промокнути серветкою від зовнішнього куточка до внутрішнього. А вже вдома закапати в кожне око по краплі 30% розчину альбуциду.

Пітниця

Пітниця з’являється у малюків у разі перегріву. Потовиділенню заважає теплий шар одягу чи занадто жирний крем. Найліпший спосіб позбутися пітниці – це провітрювання. Нехай малюк якийсь час побуде без одягу. Купайте його у відварі ромашки й череди. Ці трави підсушують шкіру і запобігають запаленню.

Сонячний опік

У спекотні літні дні ми радо засмагаємо. Та сонце може залишити на ніжній дитячій шкірі замість золотистої засмаги болючі опіки. Щоб дитина не дістала сонячного опіку, надягайте на неї футболку чи сорочку. Нехай вона навіть купається в ній. Перед виходом з дому змащуйте шкіру сонцезахисним кремом із фактором захисту не менше 30. Якщо все ж таки не вгледіли, терміново вживайте заходів. Не використовуйте вазеліну, кефіру і препаратів, що містять спирт! Збризкуйте шкіру прохолодною водичкою, щоб зняти печіння, а потім обробіть протиопіковими препаратами.

Укачування

Поїздка може дуже ускладнитися, якщо у вашого малюка чутливий вестибулярний апарат. Лікарі вважають, що це проблема спадкова. Якщо вашу дитину укачує, то допоможуть таблетки від укачування, які вона повинна прийняти за декілька годин до поїздки і кілька разів під час неї (у разі тривалої подорожі). Малюк повинен сидіти обличчям за напрямом руху. У салоні повинно бути прохолодно й провітрено.

Укуси комах

Без настирливого дзижчання комарів не минає жодний літній вечір. Комах відженуть запахи ефірних олій евкаліпту чи гвоздики. Капніть їх малюкові на зап’ястя, і жоден комар не наблизиться. Якщо все ж таки вкусив, змастіть місце укусу тією ж ефірною олією чи розчином харчової соди.

Короста

Збудниками захворювання є мікроскопічні кліщі. Дитина може розчухати шкіру до відкритих ранок. Другий симптом хвороби – червонуватий, ледь помітний висип у ніжних і чутливих місцях: між пальчиками, на ліктьових згинах, під колінами, за вухами. Від коростяного кліща вам напевно стане в нагоді спеціальна мазь: 10% бензилбензоат чи 60% натрію тіосульфат. Їх готують в аптеці за рецептом. Мазь ліпше наносити перед сном – так вона діятиме тривалий час, і малюка не потривожить свербіж під час сну. Мазь потрібно ретельно втирати в шкіру, обробляти слід також шкіру навколо пошкодженої ділянки, щоб кліщ не переміщався. Кожен день міняйте дитині натільну і постільну білизну. І вже за тиждень малюкові буде значно легше, а через два він одужає.

Екзема

З обережністю вводьте в раціон дитини фрукти, ягоди, овочі! Адже можуть з’явитися прояви діатезу. Шкіра почервоніє і стане лущитися. Не забувайте, що найпотужніший алергенний потенціал у плодів яскравого кольору. Якщо проявився діатез, дайте малюкові антигістамінний засіб. А шкіру змащуйте кремом, щоб не лущилася.

А щоб у перші дні на морі ваша дитина не захворіла на ГРЗ чи ГРВІ, почніть підготовку до морського сезону заздалегідь. Загартовувуйте дитину, обливайте її ніжки прохолодною (не холодною) водою, залишайте на ніч відкриту кватирку, зробіть самостійно доріжку здоров’я. Доріжка здоров’я – це декілька подушечок, наповнених різними матеріалами – камінчиками, крупою, піском. Нехай після сну чи до нього дитина декілька разів пройде по доріжці босими ногами – такий масаж впливатиме на різні точки в стопі та зміцнить здоров’я малюка.

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету
(БЖД населення)НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»