Редакція журналу «Охорона праці»

Відновлюється державний контроль

21.07.2023

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну уряд прийняв рішення про припинення на період воєнного стану перевірок бізнесу, зокрема з питань законодавства про працю та про охорону праці. За останній час до Держпраці звернулося понад 27 тис. громадян, зокрема щодо неоформлення трудових відносин, невиплати заробітної плати, незаконного звільнення з роботи або призупинення дії трудових договорів. Цього року 1128 працівників травмувалися на роботі, з них 151 працівник загинув.

За період з 10 по 17 червня під час моніторингових заходів у взаємодії з органами Національної поліції інспектори праці встановили більше ніж 330 випадків використання незадекларованої праці та 30 випадків, які мають ознаки трудової експлуатації й примусової праці. Виявлено факти трудової експлуатації 10 неповнолітніх осіб.

Відповідно до вимог постанови КМУ від 13.03.2022 № 303 частково відновлено право проводити перевірки, але тільки на підставі:

  • звернення працівників про порушення їхніх трудових прав;
  • доручення Прем’єр-міністра України, зокрема щодо дотримання строків виплати заробітної плати;
  • у разі настання нещасного випадку на виробництві.

У період війни інспектуванню підлягають лише:

  • оформлення трудових відносин;
  • законність припинення трудових договорів;
  • дотримання вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Виявивши порушення, інспектор праці вручить роботодавцеві припис про їх усунення і встановить для цього строк. Під час воєнного стану в разі усунення роботодавцем виявлених порушень штрафи, передбачені ст. 265 Кодексу законів про працю України, не застосовують. Якщо ж роботодавець проігнорує законні вимоги, інспектор вживатиме заходів щодо його притягнення до відповідальності.

Інф. Держпраці

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»